130 let

ilustrační snímek | foto: ČTK

Nadal nestačil na úvod Turnaje mistrů na obhájce Zvereva, uhrál jen šest gemů

Sport
  •   22:40aktualizováno  23:38
londýn - Obhájce titulu Alexander Zverev vstoupil vítězně do tenisového Turnaje mistrů. Němec dnes v Londýně porazil prvního hráče světového žebříčku Rafaela Nadala 6:2, 6:4 a radoval se nad Španělem z premiérové výhry.

Souboj debutantů na Masters předtím zvládl lépe Řek Stefanos Cicipas, který ve skupině Andreho Agassiho porazil finalistu US Open Daniila Medveděva z Ruska 7:6, 6:4.

Nadalova prohra znamená, že pokud Srb Novak Djokovič vyhraje Turnaj mistrů bez porážky, ukončí pošesté v kariéře rok na postu světové jedničky a vyrovná rekord Američana Peta Samprase. 

Jednu výhru už si Djokovič ve skupině připsal a další může přidat v úterý, kdy hraje s Rakušanem Dominicem Thiemem.

Nadal se na Masters kvalifikoval popatnácté, ale hraje teprve poosmé. Většinou byl na konci sezony zraněný a i letos měl před startem problémy. 

Před cestou do Londýna měl potíže s břišními svaly, šetřil se v tréninku na podání a právě servis byl jeho nejslabší stránkou v duelu se Zverevem.

Němec od stavu 1:2 rozhodl zápas šňůrou sedmi her. Sám podával výtečně, dal jedenáct es a nečelil ani jednomu brejkbolu. 

„Tohle vítězství pro mě moc znamená,“ řekl Němec po utkání na kurtu. Nadala porazil poprvé po předchozích pěti prohrách.

Jednadvacetiletý Cicipas se v Londýně radoval z premiérové výhry hned dvakrát, o dva roky staršího Medveděva totiž dokázal v šestém vzájemném zápase porazit poprvé. 

Nadalova radost po výhře na French Open
Rafael Nadal při servisu na US Open.

„Dohodl jsem se sám se sebou, že to budu zkoušet tak dlouho, dokud to nevyjde. A povedlo se to v nejlepší možný okamžik,“ řekl.

Úvodní sadu získal Cicipas za 55 minut v tie-breaku 7:5, v devátém gamu druhého setu se mu pak podařil jediný brejk zápasu a duel dopodával.

Po utkání první řecký tenista na Turnaji mistrů vysvětloval, proč nemá Medveděva v oblibě. 

„Každý jsme z jiného těsta. Neznamená to, že ho nenávidím, ale na večeři spolu nepůjdeme, jak řekl. Určitě ho respektuji,“ řekl Cicipas.

Autor: ČTK