130 let
Osmifinále Evropského poháru basketbalistů. Nymburk - Bilbao. Radoslav Rančík z Nymburka

Osmifinále Evropského poháru basketbalistů. Nymburk - Bilbao. Radoslav Rančík z Nymburka | foto: ČTK

Nymburk statečně bojoval, na favorita však nestačil

Sport
  •   16:56
KRASNODAR (RUSKO) - Basketbalisté Nymburku ve VTB lize trápili velkého favorita a finalistu minulého ročníku Lokomotiv Kubaň Krasnodar, nakonec však euroligovému soupeři podlehli 72:85. V soutěži prohráli počtvrté za sebou a ve skupině A zůstávají mimo pozice zaručující postup do play off.

Krasnodar českého mistra lehce podcenil a nechal odpočívat svou největší hvězdu Derricka Browna. I tak ale podle papírových předpokladů byl jasným favoritem, zvláště když Nymburk nemohl kvůli problémům s vízem nasadit klíčového rozehrávače Vlada Ilievského. Navíc se utkání vůbec nepovedlo nejlepšímu střelci hostů Chesteru Simmonsovi, který dal jen tři body.

Nymburk přesto předváděl velmi dobrý výkon a od začátku držel s předním ruským celkem krok. V úvodu se o to starali zejména čeští mladíci Vojtěch Hruban a Tomáš Pomikálek. Postupně se k nim v útoku připojil i Radoslav Rančík, který byl s 15 body nejlepším střelcem Nymburku v utkání.

Naposledy Nymburk vedl 37:36, i pak zůstával v těsném kontaktu s Lokomotivem a držel naději na překvapivý výsledek. Nedařilo se mu však zastavit spolupráci domácích rozehrávačů s pivoty, kteří dělali obraně hostů největší problém a v důležitých momentech dávali po clonách snadné body.

Nymburku se navíc přestala na pomezí třetí a čtvrté čtvrtiny dařit střelba, domácí toho využili k odskočení na 12 bodů a výhru už nepustili. Trenér Nymburku Kestutis Kemzura v závěru už šetřil opory na důležité středeční utkání Evropského poháru s Le Mans a Krasnodar svůj náskok ještě navýšil.

VTB liga basketbalistů - skupina A

Krasnodar - Nymburk 85:72 (19:19, 44:38, 63:57)
Nejvíce bodů: Lichoděj 19, Žukaněnko a Marič po 15, Simon 11 - Rančík 15, Mahalbašič 14, Hruban 13, Palyza a Welsch po 7. Fauly: 17:15. Trestné hody: 13/9 - 19/16. Trojky: 4:8.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK