Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger nedopoval, je nevinný, rozhodl Český olympijský výbor

Sport

  15:17aktualizováno  15:24
PRAHA - Rozhodčí komise Českého olympijského výboru dospěla k názoru, že cyklista Roman Kreuziger neporušil antidopingová pravidla. V případě biologického pasu, který proti němu vedla Mezinárodní cyklistická unie UCI, byl shledán nevinným. Komise zveřejnila verdikt jedenáct dnů po jeho obhajobě před senátem ČOV.

Roman Kreuziger. foto: Reuters

Kreuziger tak byl na české půdě zproštěn jakéhokoliv dopingového obvinění. Nyní by teoreticky opět mohl závodit. Očekává se však, že se UCI proti rozhodnutí odvolá ke Sportovní arbitráži.

Činovníci UCI v tomto případě, který se táhl déle než rok, poukazovali, že výkyvy hodnot v cyklistově biologickém pasu vyvolávají podezření na užití nedovolených podpůrných prostředků. Což však Kreuziger i jeho právník rezolutně odmítli.

Ze stanoviska komise

Komise přihlédla ke skutečnosti, že hodnoty ve sportovcově biologickém pasu nepřesáhly tzv. bazální (krajní) hodnoty a zohlednila znalecké posudky, předložené ze strany Mezinárodní cyklistické federace a ze strany sportovce, které tzv. abnormality vysvětlovaly.

S ohledem na skutečnost, že závěry znaleckých posudků předložených ze strany sportovce a ze strany Mezinárodní cyklistické federace si ohledně vysvětlení údajných abnormalit v biologickém pase sportovce odporovaly a sportovec poskytl Komisi vysvětlení těchto údajných abnormalit, dospěla Komise k názoru, že z dokumentace k případu nevyplývá, že by ze strany Romana Kreuzigera došlo k porušení antidopingových předpisů.

Zdroj: olympic.cz

Křivka jeho hodnot v pasu nikdy nepřekročila horní ani dolní povolenou mez hodnot, které pro něj byly vypočteny. Jan Šťovíček k podstatě sporu sdělil: "Jedná se o to, jakým způsobem číst ty křivky vývoje hodnot hemoglobinu a retikulocytů (vývojové stádium červených krvinek) v krvi sportovce. My se domníváme, že tam není nic abnormálního a s ohledem na různé okolnosti je tam vše vysvětlitelné."

Cyklisté si na rozhodnutí nevěřili

Bylo to poprvé, kdy verdikt o dopingové nevině či o provinění některého českého cyklisty nevynesla přímo disciplinární komise Českého svazu cyklistiky, nýbrž Rozhodčí komise ČOV. Do její působnosti má podle webových stránek ČOV spadat především rozhodování o dovoláních proti rozhodnutím sportovních subjektů o porušení antidopingových pravidel ve smyslu Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice.

"Viděl jsem sice všechny materiály k tomuto případu, ale cítím se natolik laikem, že si v této kauze netroufnu rozhodovat," prohlásil už v srpnu Marian Štetina, prezident Českého svazu cyklistiky. "Proto jsme případ předali rozhodčí komisi ČOV."

Z pěti stálých členů této komise vybrali nejvyšší funkcionáři ČOV tři, jimž předsedal Martin Procházka. Kreuziger před ni předstoupil ve čtvrtek 11. září. "Senát byl hodně striktní a měl řadu otázek, pak následovaly výslechy expertů a ty se taky protáhly. Ale pevně věřím, že to senátu pomohlo, aby si ujasnil, kvůli čemu tady jsme," informoval tehdy. Když opouštěl jednání, říkal: "Věřím, že se ukáže pravda a vyhraje zdravý rozum."

Senát po jednání oznámil, že vynese verdikt do 22. září. Nakonec si tedy jeho členové ponechali čas do nejzazšího termínu, který si sami vytyčili.

Prodlevu před odvoláním využil i Contador

Národní instance Kreuzigera očistila stejně jako se v roce 2011 zachovala odvolací komise Španělská cyklistická asociace v případě Alberta Contadora. Tehdy se UCI proti verdiktu odvolala ke Sportovní arbitráži v Lausanne, ale než jednání po půl roce skutečně začalo, Španěl mohl závodit a vyhrál italské Giro. Když mu poté arbitráž vyměřila dvouletý trest se zpětnou platností, tento titul mu byl zpětně odebrán.

Zda nyní UCI s okamžitou platností umožní českému cyklistovi závodit, například na říjnové klasice Kolem Lombardie, je dosud nejisté. Na základě pravidel by Kreuzigerovi v dalších startech nemělo nyní nic bránit, přinejmenším do jednání Sportovní arbitráže, pokud se k ní UCI odvolá. Ale už dříve se v této kauze zachovala UCI jinak, než bývalo obvyklé.

Časová osa případu Kreuziger

Jaro 2011 a 2012: Roman Kreuziger je lídrem kazašského týmu Astana na Giru. V roce 2011 tu končí pátý, o rok později je po velké krizi v etapě do Cortiny celkově patnáctý, vyhrává však etapu na Pampeago. Z těchto let mají pocházet "sporná" data v biologickém pasu, na která se zpožděním poukáže Mezinárodní cyklistická unie UCI.

28. června 2013: Během úvodního týdne Tour dostává od UCI dopis poukazující na nesrovnalosti v jeho biologickém pasu v letech 2011 a 2012.

Říjen 2013: Kreuziger zasílá UCI vyjádření dvou nezávislých akreditovaných expertů z Belgie a Itálie, jejichž analýza (provedená bez znalosti jména cyklisty) prokazuje, že naměřené hodnoty v biologickém pasu nemohly být způsobeny dopingem. Funkcionáři UCI však na jejich vyjádření sedm měsíců nereagují.

30. květen 2014: Teprve nyní obdrží Kreuziger další dopis od UCI, podle nejž nepřijala argumentaci nezávislých expertů a zahajuje disciplinární řízení. Žádá UCI o měsíční odklad a zasílá vyjádření třetího experta, tentokrát z Británie, opět prokazující jeho nevinu.

30. června 2014: S vedením týmu se dohodne, že na Tour startovat nebude.

Červenec 2014: Týmem Tinkoff-Saxo suspendován není, šéfové i lékaři stáje věří Kreuzigerově nevině. V průběhu Tour se zúčastňuje soustředění v průsmyku Tonale. Zároveň angažuje experta na antidopingové právo Jana Šťovíčka, který ho bude zastupovat. Tým se posléze rozhodne Kreuzigera opět nasazovat do závodů, počínaje kláním Kolem Polska. Administrativa UCI nejprve přislíbí, že své stanovisko k jeho opětovným startům zveřejní do pátku 1. srpna. Do té doby však UCI mlčí.

2. srpna 2014: V Gdaňsku je připraven závodit Kolem Polska. Den před startem však UCI oznamuje, že na základě nového "pravidla" je dočasně suspendován až do vyřešení jeho případu. Oznamuje, že se proti této dočasné suspendaci odvolá u mezinárodní arbitráže v Lausanne. Český svaz cyklistiky předává případ k řešení Rozhodčí komisi ČOV.

20. srpna 2014: Tým mu stále drží místo na Vueltu. Kreuziger se svým právníkem argumentuje v Lausanne, že dočasná suspendace je protiprávní a v nesouladu s pravidly UCI, přesto ji arbitráž potvrdí.

11. září 2014: Případ biologického pasu řeší tříčlenná rozhodčí komise ČOV, obhajoba Kreuzigera tu trvá šest hodin.

22. září 2014: Rozhodčí komise ČOV vynáší verdikt o nevině Romana Kreuzigera.

Podzim 2014: UCI se podle dosavadních indicií proti verdiktu Rozhodčí komise ČOV patrně odvolá ke Sportovní arbitráži v Lausanne. Tam se nejspíš odehraje rozhodující "souboj".

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!