130 let
Miroslav Pelta.

Miroslav Pelta. | foto: ČTK

Olympijský výbor volí vedení. Budou v něm 'cinklý' Pelta i ‚slepý‘ Haník?

Sport
  •   11:05
PRAHA - Ve středu časně odpoledne se bude volit nové vedení Českého olympijského výboru (ČOV) na další čtyři roky a to včetně předsedy, pěti místopředsedů, deseti členů výkonného výborů a dalších orgánů výboru. A jestliže na jméně šéfa ČOV se nic měnit nebude a bude jím nejspíše opětovně zvolený Jiří Kejval, zajímavé věci se budou dít na dalších postech.

Pozici místopředsedy pro ekonomiku bude obhajovat šéf atletického svazu Libor Varhaník. Nově na funkce místopředsedů kandidují Roman Kumpošt ze svazu lyžařů, Zdeněk Haník z volejbalového svazu, a předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta.

A právě jména posledních dvou jmenovaných vzbuzují největší emoce. Jak v úterý mimo jiné informoval i server Lidovky.cz, jeden ze zaměstnanců Českého volejbalového svazu vysál během let 2011 až 2014 „nepozorovaně“ z jeho účtu na 20 milionů korun (zhruba čtvrtina ročního rozpočtu svazu), na což upozornil až jeden z členů správní rady svazu.

Volejbalistům chybí 20 milionů korun. Jeden ze zaměstnanců je odvedl z účtů

„Museli jsme sjednat nápravu, protože do určité míry selhaly kontrolní mechanismy. Od pachatele to byla sofistikovaná akce,“ řekl v úterý Radiožurnálu Haník.

Finančních průšvihů ale mají volejbalisté pod vedením Haníka dle informací Lidovky.cz daleko více. V celkovém souhrnu se může jednat až o řádově 50 milionů korun. Přesto mu to nebrání v tom, aby se ucházel o pozici jednoho ze čtyř místopředsedů ČOV (již zvoleným pátým místopředsedou je Filip Šuman, který zastupoval neolympijské sporty i v posledních čtyřech letech), nejvyšší sportovní instituce v Česku.

Šéf fotbalového svazu (FAČR) Miroslav Pelta má za sebou také hodně zajímavou minulost, která se týká především rozsáhlé korupční aféry v českém fotbalu z roku 2004. Část odposlechu tehdejšího sparťanského ředitele nechala disciplinárku klidnou a jak Pelta, tak letenský klub proto vyšli z celé kauzy s čistým štítem.

Pokud bude bývalý majitel jabloneckého klubu dnes zvolený, měl by být dle informací Aktuálně.cz dokonce místopředsedou s výsadním postavením přímého zástupce pokračujícího předsedy Jiřího Kejvala. O rozvoj olympijské myšlenky v Česku se tak dle všeho budou nově starat hodně zajímaví lidé.

O zbývajících deset míst ve výkonném výboru ČOV se uchází dvanáct kandidátů.

Autor: Antonín Vavrda