130 let

Vítězslav Veselý se přece jen dočká medaile z her v Londýně. | foto: ČTK

Oštěpař Veselý získá dodatečně bronz z Londýna. Ukrajinec Pjatnycja byl diskvalikován za doping

Sport
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Oštěpař Vítězslav Veselý by měl dodatečně získat bronzovou medaili z olympijských her v Londýně, kde v roce 2012 skončil čtvrtý. Původně druhý Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja byl diskvalifikován za doping.

Konec nadějí pro Sáblíkovou. Arbitráž ji do olympijské časovky nepustí

Mezinárodní olympijský výbor dnes oznámil, že zpětné testování vzorků z her v Pekingu a Londýně odhalilo u Pjatnycji anabolický steroid turinabol.

Disciplinární komise MOV jednatřicetiletému oštěpaři nařídila vrátit stříbrnou medaili, která by měla připadnout původně bronzovému Finovi Anttimu Ruuskanenovi.

Olympijská soutěž oštěpařů v Londýně měla překvapivého vítěz v Keshornu Walcottovi z Trinidadu a nečekané bylo i druhé místo Pjatnycji, jenž hodil pouze o sedm centimetrů méně.

MOV oznámil diskvalifikaci celkem čtyř sportovců z předchozích dvou OH.

Vítězslav Veselý při jednom ze svých pokusů ve finálovém závodě v hodu oštěpem...
Vítězslav Veselý ve finále oštěpařů na MS v Pekingu.

Vedle ukrajinského oštěpaře odhalila zpětná analýza dopingovou látku v těle vzpěraček Nurcan Taylanové z Turecka a Hripsime Churšudjanové z Arménie při olympiádě v Pekingu 2008 a běloruského kladiváře Pavla Kryvického na hrách v Londýně.

V těchto případech se nejedná o medailisty. Taylanová soutěž do 48 kg nedokončila, Churšudjanová skončila jedenáctá - jejich vzorky byly pozitivní na stanozolol. Kryvickij, který užil turinabol, vypadl v kvalifikaci.

Autoři: lar, ČTK