130 let

Usain Bolt, nejrychlejší muž planety. | foto: AFP

Peking pobláznil Bolt

Sport
  •   12:19
PEKING - Deset největších událostí letošní olympiády podle Lidových novin.

1. Usain Bolt

Dvaadvacetiletý jamajský sprinter provedl něco, co se nepovedlo ani Carlu Lewisovi, ani Jessemu Owensovi. Deklasoval soupeře, vyhrál tři zlaté medaile na nejprestižnějších tratích 100, 200 a 4×100 metrů a všechno ve fantastických světových rekordech. Nespoutaným chováním a tancem pobláznil nejen svůj rodný ostrov, ale i užaslý svět.

2. Michael Phelps

Znělo to jako sen zbloudilého nafoukance, když třiadvacetiletý Američan vyhlásil, že chce v Pekingu získat osm zlatých. Jenže talentovaný plavec to dokázal, byť dvakrát uhájil zlato jen o milimetry. Stal se nejúspěšnějším olympionikem na jedněch hrách, stejně jako nejúspěšnějším olympionikem všech dob.

3. Emmonsovi

Jejich příběh podpory a lásky obletěl celý svět. Nejprve Češka Kateřina Emmons „ukradla“ Číňanům první zlatou medaili pekingské olympiády, pak přidala stříbro. Její americký manžel Matt získal stříbro a o jasné zlato přišel až zpackanou poslední ranou jako před čtyřmi lety. Podle prezidenta MOV Jacquese Rogga šlo o nejsilnější moment her. „Katčina zlatá měla pro Česko největší historický otisk, po celém světě to bylo na předních místech novin,“ usmál se šéf ČOV Milan Jirásek.

4. Basketbal přitáhl miliardu

Úvodní zápas turnaje mezi USA a Čínou v čele s domácí modlou Jao Mingem se stal nejsledovanějším zápasem basketbalové historie. Spojené státy, vedené hvězdným duem Kobe Bryant, LeBron James, pak porazily v parádním finále nečekaně silné Španělsko a po osmi letech znovu usedly na trůn.

5. Liou Siang

Osud favorizovaného překážkáře ponořil Čínu do moře slz. Muž, který vyhrál olympijské zlato v Aténách v roce 2004 a jako první Číňan držel světový rekord ve sprinterské atletické disciplíně, odkulhal z rozběhu. „Měl ohromné bolesti, přesto to chtěl zkusit. Ale nešlo to,“ vysvětloval se slzami v očích trenér Sun Chaj-pching.

6. Gymnastická kauza

Ohromná rivalita mezi čínskými a americkými gymnastkami se přenesla na funkcionářské stoly. Podle amerických médií Číňané zfalšovali věk tří gymnastek tak, aby byly starší a mohly startovat v Pekingu. V soutěži družstev Číňanky výběr USA porazily. K prošetření případu vyzval gymnastickou federaci i Mezinárodní olympijský výbor.

7. Čínští šampioni

Jsou jako vlna, kterou nelze zastavit. Před čtyřmi lety v Aténách vyhrála Čína 32 zlatých a skončila v pořadí zemí na 2. místě. V Pekingu už reprezentanti nejlidnatější země světa získali 51 zlatých a stali se nejúspěšnější výpravou. Číňané kralovali hlavně v gymnastice, skocích do vody, vzpírání a ve stolním tenisu, kde ve dvouhrách nepustili na stupně vítězů nikoho jiného.

8. Gruzie kontra Rusko

V den slavnostního zahájení her vjely ruské tanky do Gruzie a gruzínští sportovci chtěli odjet domů. Neodjeli, místo toho se poměřili s Rusy na sportovním kolbišti. A ačkoli šlo o vyhecované souboje, na konci se sportovci objímali a mluvili o mírovém příkladu.

9. Barbora Špotáková

V den čtyřicetiletého výročí invaze vojsk vedených Sovětským svazem do Československa se Špotáková prala o zlato v oštěpařské soutěži se zázračně se lepšící Ruskou Abakumovovou. Posledním pokusem, když už téměř nikdo nedoufal, Češka soupeřku v evropském a olympijském rekordu přehodila a Česko slavilo sladkou „pomstu“.

10. Indie si všimla olympiády

Druhá nejlidnatější země světa, jejíž vláda nepřispívá na sport ani dolarem, si všimla olympijských her. Postaral se o to střelec Abhinav Bindra, který pro Indii získal první individuální zlato v historii. "Snad se teď podmínky pro sport v Indii zlepší,“ řekl Bindra.

Autor: Martin Prachař