130 let

Neusser skončí v čele NSA, dohodl se s premiérem. Nemá potřebné vzdělání

Sport
  •   12:50aktualizováno  15:25
Filip Neusser skončí k 30. listopadu v čele Národní sportovní agentury (NSA). Na tiskové konferenci to oznámil premiér Petr Fiala. Uvedl, že k Neusserově odchodu dospěli po společné dohodě, a poděkoval mu za dosavadní odvedenou práci. V připravované novele zákona o NSA je jednou z podmínek předsednictví magisterský titul, což Neusser nesplňuje. Jeho nástupce se podle premiéra teprve začne vybírat.

O Neusserově konci ve funkci spekulovala média delší dobu, hlavním důvodem byla právě absence magisterského vzdělání, což by bylo v rozporu s připravovanou novelou zákona.

„Vím, že novela vzniká, a já podmínky nesplňuji,“ řekl k tomu Neusser. Podle jeho vyjádření odchod k 30. listopadu zaručí, že nové vedení bude mít čas se s chodem agentury seznámit před začátkem nového roku.

„Ve sportovním prostředí není dobrá atmosféra. Vláda se snaží vnést do prostředí stabilitu. Dospěli jsme k závěru, že v této chvíli bude lepší, když součástí bude i změna vedení,“ uvedl Fiala

K budoucímu šéfovi NSA se Fiala ani Neusser podrobněji vyjadřovat nechtěli. „Jednání jsou před námi. Žádná jména z veřejného prostoru nebudu komentovat,“ prohlásil Fiala po zmínce o předsedovi Českého veslařského svazu Ondřeji Šebkovi, kterého jako možného nástupce naposledy jmenoval server Seznam Zprávy.

Podle premiéra kandidáti do čela NSA projdou pečlivým výběrem a musí mít dostatek kompetencí a zkušeností ze sportovního prostředí.

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser (vlevo) na společné tiskové konferenci s premiérem Petrem Fialou oznámil svůj odchod z funkce.

Fiala poděkoval Neusserovi za odvedenou práci a za jeho pozitivní přístup. „Děkuji za důvěru a spolupráci, vážím si toho,“ oplatil premiérovi Neusser.

Jednačtyřicetiletý Neusser byl ve vedení agentury od května 2021, kdy vystřídal Milana Hniličku. Při svém nástupu chtěl zavést lepší přerozdělování finančních prostředků a odpolitizování sportu. „Zavedli jsme jasná pravidla pro transparentní přerozdělování dotací, která tu nikdy předtím nebyla,“ jmenoval jeden z úspěchů svého působení.

Dále zdůraznil podporu ženských kolektivních sportů nebo vyřešení připomínek Světové antidopingové agentury (WADA) k fungování českého antidopingového výboru. „Z agentury můžu odejít s čistým svědomím,“ řekl.

Hnilička skončil ve funkci po narůstající kritice jeho působení. V lednu 2021 za přísných proticovidových opatření byl vyfotografován na narozeninové party v teplickém hotelu. Dále se ukázalo, že si NSA na část své agendy najímala externí firmu. Další pochybení odhalil audit ministerstva financí. Po zveřejnění jeho závěrů následovala Hniličkova rezignace.

Zmiňovaný možný kandidát na nového předsedu Ondřej Šebek vystudoval management sportu na Fakultě tělesné výchovy a od loňského května je v čele veslařského svazu. Byl dlouholetým manažerem hokejových Pardubic a za ODS působí jako místostarosta prvního pardubického městského obvodu.

„Politická aktivita nemůže být nevýhodou, ale odborná kompetence musí být samozřejmostí,“ prohlásil ke kritériím budoucího šéfa agentury premiér Fiala.

Autor: Alžběta Marešová