130 let

Semifinále Turnaje mistryň mezi Karolínou Plíškovou a Ashley Bartyovou. | foto: Reuters

Aktualizujeme

Plíšková se ani na třetí pokus nedostala do finále Turnaje mistryň, Bartyové podlehla ve třech setech

Sport
  •   13:00aktualizováno  15:50
Šen-Čen - Tenistka Karolína Plíšková skončila na Turnaji mistryň i potřetí v semifinále. Česká jednička letos nestačila na Ashleigh Bartyovou z Austrálie a světové jedničce v Šen-čenu podlehla 6:4, 2:6 a 3:6.

Bartyová se v nedělním finále střetne s o trofej Billie Jean Kingové s obhájkyní titulu Elinou Svitolinovou. Ukrajinka v turnaji ještě neprohrála zápas a v prvním semifinále jí vzdala Belinda Bencicová za stavu 5:7, 6:3 a 4:1.

Strýcová po boku Sie postoupila do finále Turnaje mistryň a zakončí rok jako světová jednička

Plíškové se nedařilo v utkání s Bartyovou při brejkbolech a využila jen jeden z dvanácti, které měla. Na osmý pokus uspěla v páté hře první sady, kdy šla po forhendu Bartyové do sítě do vedení 3:2. V prvním setu dobře podávala, odvrátila oba soupeřčiny brejkboly a úvodní dějství díky lepší hře získala.

Zlomový byl třetí game druhé sady. Plíšková vedla při servisu Bartyové 40:0, ale nevyužila ani čtvrtý brejkbol, při kterém Bartyová vytáhla lob na lajnu. Vzápětí Češka po dvojchybě přišla poprvé v utkání o podání a karta se otočila.

online reportáž z utkání plíškova-bartyová si prohlédněte zde

Australanka dál trápila vysokou Plíškovou nepříjemnými čopy, k tomu začala méně chybovat a začala diktovat hru. Česká hráčka měla problém ukončovat výměny, Bartyová vrátila i smeč, a Plíšková ještě jednou přišla na závěr druhého setu o servis.

Plíšková si od třetí hry druhého setu už nevypracovala žádný brejkbol a ve třetím setu přišla o servis na 2:4. Dvojchybou při tom nabídla Australance výhodu, kterou soupeřka proměnila úspěšným křížným úderem. Za stavu 3:5 Plíšková odvrátila dva mečboly, první vítězným returnem, ale při třetím trefila síť.

Semifinále Turnaje mistryň mezi Karolínou Plíškovou a Ashley Bartyovou.
Semifinále Turnaje mistryň mezi Karolínou Plíškovou a Ashley Bartyovou.

O účast ve finále Masters Plíšková neúspěšně bojovala v minulých dvou letech v Singapuru. Předloni skončila na raketě pozdější šampionky Caroline Wozniacké z Dánska a loni prohrála s Američankou Sloane Stephensovou.

Turnaj mistryň v Šen-čenu v Číně

(tvrdý povrch, dotace 14 milionů dolarů)

  • Dvouhra - semifinále: Bartyová (1-Austr.) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2-ČR) 4:6, 6:2, 6:3, Svitolinová (8-Ukr.) - Bencicová (7-Švýc.) 5:7, 6:3, 4:1 skreč.
  • Čtyřhra - semifinále: STRÝCOVÁ, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) - Grönefeldová, Schuursová (8-Něm./Niz.) 6:1, 6:2, Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.) - Stosurová, Čang Šuaj (7-Austr./Čína) 1:6, 6:4, 10:8.

Poslední českou vítězkou Masters je Petra Kvitová, která vyhrála v roce 2011. Dvouhru na Turnaji mistryň ovládly také Jana Novotná v roce 1997 a rekordně osmkrát Martina Navrátilová, ale ta už jako americká občanka.

Švýcarka Bencicová, která na závěrečné akci roku pro osmičku nejlepších tenistek debutovala, si vyžádala pauzu na ošetření už v závěru prvního setu a po ní úvodní sadu dovedla při podání soupeřky k vítězství. Ve druhé ale hned v úvodu přišla o servis a rozjetou Svitolinovou už nezastavila.

Pětadvacetiletá Svitolinová prodloužila vítěznou sérii na Turnaji mistryň na deset zápasů. Obhájit titul může jako první tenistka po Sereně Williamsové, která vrcholu sezony kralovala dokonce třikrát za sebou v letech 2012 až 2014.

Autor: Lidovky.cz