130 let

Josip Šarac (vlevo) a Matej Hrstič z Chorvatska se snaží přibrzdit českého reprezentanta Ondřeje Zdráhalu. | foto: ČTK

Podivný házenkářský šampionát: covidem deptaní Češi, nakonec bez diváků a Rusové bez hymny

Sport
  •   5:00
Cairo - Hodně divoké týdny, dny a vlastně hodiny doprovází první sportovní světový svátek roku 2021. Už ve středu 13. ledna odstartuje v Egyptě házenkářské mistrovství světa, ovšem místo dění na palubovkách se řeší vše kolem. Především pak jistý covid-19 a zákulisní politika.

Ostatně prvně jmenovaný problém potkal také českou reprezentaci, která nakonec musela odsunout plánovaný dnešní odlet do dějiště turnaje na zítřek.

Z plánovaného kvalifikačního dvojzápasu s Faerskými ostrovy (o postup na ME 2022) nebylo nic, po návratu odhalily testy devět nakažených hráčů a šest členů realizačního týmu.

Český házenkář Ondřej Zdráhala
Španělští házenkáři slaví triumf na ME po vítězství nad Chorvaty.

Jak ze šlamastyky ven a kdo nakonec bude ve dvacetičlenné nominaci, bude jasněji dnes, jisté ale je, že Češi budou mít na egyptskou aklimatizaci pár desítek hodin. Už ve čtvrtek večer je čeká úvodní zápas základní skupiny proti úřadujícím vicemistrům Evropy ze Švédska.

Nejen český tým čekají přísná koronavirová pravidla.

Po příletu do dějiště musí všichni zúčastnění projít PCR testy, do oznámení výsledků pak musí být v izolaci na hotelových pokojích.

Během turnaje pak budou moct trenéři udělat až pět změn, přičemž do této kvóty se nebudou počítat hráči, který by museli být nahrazeni kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Jestliže se momentálně tato nařízení týkají zástupců všech dvaatřiceti reprezentací a hrstky novinářů, ještě na konci minulého roku předseda egyptské vlády Mostafa Madbouly promlouval také k fanouškům.

„Je třeba dodržovat všechna pravidla a důležité také bude, aby spolu všechny složky spolupracovaly,“ prohlásil po jednání egyptské vlády. „Kdo z hráčů nebo fanoušků nebude dodržovat pravidla, bude z turnaje bez milosti vyloučen,“ hřímal Hassan Mustafa, který je předsedou místního házenkářského svazu. A shodou okolností i šéfem toho světového.

Ani ty funkce – a ani slevy pro fanoušky na hromadnou dopravu v zemi – mu ale nepomohly, aby prosadil účast diváků v arénách.

Organizátoři nejprve počítali, že kapacita hal bude nejprve naplněna ze 30 procent, následně ji snížili na procent dvacet, ale...

„Hraní před diváky je absurdní nejen kvůli dalším zdravotním rizikům, ale také vzhledem k situacím u nás doma, kdy by lidé ani neměli opouštět domovy, aby naše zápasy sledovali hromadně,“ řekl za všechny německý brankář Johannes Bitter.

Nebyl jediný, Mustafovi přišel dopis podepsaný zástupci evropské hráčské asociace a kapitány národních týmů, o víkendu pak organizační výbor šampionátu rozhodl, že se bude hrát za zavřenými dveřmi.

Nepůjde o jediný primát turnaje. Poprvé od rozhodnutí sportovní arbitráže v Lausanne o suspendaci ruských sportovců kvůli systematickému dopingu v zemi nastoupí některá z reprezentací této mocnosti pod neutrální vlajkou.

Autor: Antonín Vavrda