130 let

Doping | foto: Reprofoto

Policie šetří doping za ČSSR

Sport
  •   12:45
PRAHA - Komunistický režim podporoval doping ve sportu. Důkazy o takových praktikách má k dispozici Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV). Vyšetřování tajného programu státem řízeného dopingu už začalo. "Probíhá vyšetřování," potvrdil LN major ÚDV Ilja Pravda, který má záležitost na starosti.

Před soud ale žádného funkcionáře, lékaře nebo sportovce zřejmě nepožene. "Zabýváme se tím proto, abychom doping v socialistickém sportu zmapovali. Vyšetřování by mělo vyústit v publikaci," řekl Pravda, který by chtěl případ uzavřít do konce roku. Česká republika tak nepůjde ve stopách Německa, kde řada trenérů, lékařů i vedoucích sportovních funkcionářů bývalé NDR stanula před soudem.

"Chystaný sborník by měl popsat, kde to začalo, kdo byl iniciátorem, jaká byla role politického systému a kdo byly ty takzvané oběti," vysvětlil ředitel Antidopingového výboru ČR, který ÚDV poskytl řadu materiálů.

Státem řízená dopingová podpora vrcholovým sportovcům začala v roce 1985. Cíl byl jasný - získat na olympiádách nebo mistrovstvích světa více medailí než kapitalistické země. Do tajného programu byly zahrnuty stovky sportovců, jejichž jména figurují na dochovaných seznamech. "Pro některé špičkové sportovce bude zveřejnění možná nepříjemné," připustil Pravda.

Konkrétní jména ale zatím prozradit nechtěl. "Mohli by nás nařknout. Sice máme důkazy, ale nepřímé. V materiálech se nikde neobjevuje slovo doping. Tak blbí nebyli," popsal vyšetřovatel.

Součástí publikace by měla být i svědectví předních sportovců. "S námi se bavit nechtějí, i když jsme jim řekli, že to není v trestněprávní rovině," řekl Pravda. Proto o spolupráci požádal některé novináře, kteří byměli sportovce vyzpovídat. "Nemám k tomu co říct," odmítla svědectví například Helena Fibingerová.

Více se dočtete v dnešních Lidových novinách v nové rubrice OFSAJD.

Autor: