Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pravidla jsou pravidla. Sedmiletému bowlingáři sebrali pohár, protože měl džíny

Sport

  10:44
ST. JOHN’S/PRAHA - Sportovní pravidla se musí ctít. Tvrdě to pocítil i sedmiletý hráč bowlingu Grayson Powell, jemuž byl na dětském turnaji v kanadském městě St. John’s odepřen vítězný pohár proto, že měl na sobě šedivé džíny.

Kauza malého Graysona Powella a jeho sepraných džín spěje ke smírnému konci. foto: Lidovky.cz

Malý Grayson posbíral v soutěži tříčlenných bowlingových družstev 171 bodů a se svými spoluhráči čekal na zlatou medaili, když za chlapcovými rodiči přišel organizátor soutěže Gord Davis a oznámil jim, že je jejich syn kvůli „krejčovskému přestupku“ diskvalifikován a pro cenu si nemůže jít.

Bowlingářský dress code mluví jasně: hráči musí mít na sobě černé kalhoty. Přesto rozhodnutí malého Graysona v sepraných džínách vyloučit vyvolalo rozhořčení a bowlingová organizace v hlavním městě provincie Newfoundland musí čelit vlně kritiky.

„Jestli je dětský sport o tomhle... tak hanba jim,“ prohlásil chlapcův otec Todd Powell. Tento názor sdílí i stovky lidí, kteří zahltili facebook organizace nesouhlasnými a často i nenávistnými vzkazy.

Davis a jeho lidé ale trvali na tom, že nic zlého neudělali. „Dress code platí po desetiletí. Pan Todd Powell byl o pravidlech moc dobře informován a přesto poslal svého syna na tento turnaj v nevyhovujícím oblečení. Proč jsme my za zloduchy, když rodiče vědomě porušili pravidla?“ napsal v emotivním vysvětlení na facebooku Davis. Jeho stať má víc než 2600 slov.

Graysonův otec ale namítá, že v tomto případě chlapec neměl být vůbec připuštěn ke hře a nemělo dojít k diskvalifikaci až ve chvíli, když už byl turnaj odehrán. “To je ten problém, co s nimi mám. Dovolili mu předtím hrát. Pan Davis dluží těm třem dětem omluvu,“ napsal v Powell. Šéf bowlingové organizace namítl, že se o rozhodnutí chlapce diskvalifikovat musel nejprve poradit s ostatními delegáty.

Po plodné diskusi mezi oběma pány Gord Davis nakonec přece jen přislíbil, že Graysonovi a jeho dvěma spoluhráčům bude vítězná trofej dodatečně předána. “Zajistíme, že dětem bude učiněno za dost. O tom to celé je. Za rozhodnutí, které už nejde vzít zpátky, jsme se omluvili. Bowling je sport pro všechny,“ napsal ve smířlivém duchu Davis.

Pro všechny, kteří mají správné oblečení...