• Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Diskuze

Ptejte se Zuzany Kocumové

Česká televize i Zuzana Kocumova mají za sebou náročný týden. Ve čtvrtek se náhle Otakar Černý, šéf sportu ČT, rozhodl vyhodil lyžařskou odbornici a komentátorku kvůli nepřechylování. Na nátlak veřejnosti ji následně opět místo vrátil a bývalá lyžařka již poté v neděli spolukomentovala na libereckém MS závěrečnou padesátku. Díky Sportreport.cz se můžete Zuzany Kocumové ptát na vše co vás na toto téma zajímá.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

TTSO

4. 3. 2009 15:08
Podívejme se na přechylování u jmen obecných, činitelských

Přechylování je integrální součást   češtiny a otázka cizojazyčných ženských příjmení představuje pouze jeden aspekt celé věci. Jde tu především o jména činitelská, ženské tvary se většinou tvoří odvozením od tvarů mužskýc: učitel-ka, otrok-yně, přítel-kyně, král-ovna atp. Tento fakt odvozenosti ženských jmen nesouvisí přímo s typologickým charakterem češtiny, ale pohříchu s typem kultury, v jejímž rámci se čeština po tisíciletí vyvíjela. Jenže s tím už nic nenaděláme. Ostatně tento slovotvorný model neplatí universálně, v mnoha případech se prostě jedna přípona vymění za jinou (např. jezdec/jezdkyně, dárce/dárkyně, cizinec/cizinka).

Vlastní jména osobní jsou pak dvojího druhu. U křestních jmen, pokud může dojít k přechýlení, se ženské tvary tvoří vesměs podle prvního modelu, tj. odvozením od tvaru mužského: Jindřiš-ka, Ivana, Josef-ína atp. Zato v oblasti příjmení je situace rozmanitější. Vedle odvozování příponou -ová se tu v hojné míře uplatňuje model druhý, a to u příjmení původu adjektivního, jako Černý, Nový, Pokorný, Veselý atd. Tento druhý typ ženských příjmení (Černá atd.) si svou četností nijak nezadá před typem prvním. A konečně tu máme řadu příjmení typu Janů (Martinů, Matějů, Tomšů atd.), což jsou od původu zpodstatnělá adjektiva přivlastňovací: Janů Janův (syn). V tomto případě k přechylování nedochází, příjmení má stejný tvar v obou rodech a nemůže se skloňovat (pociťuje se jako ustrnulý genitiv, srov. běžné formy hovorové typu Honza či Mařka Nováků).

Je příznačné, že námitky proti přechylování ženských příjmení se soustřeďují výlučně a jednostranně pouze na jeden druh této gramatické operace, totiž na odvozování příponou -ová. Jako argument zde slouží absurdní domněnka, že jde o výraz jakéhosi "přivlastnění ženy rodiči nebo mužem", zkrátka že si takto muž přivlastňuje ženu jako svůj majetek, což je "nehoráznost, která by měla být zapovězena", a když už to nejde u jmen domácích, neměli bychom tuto potupnou koncovku vnucovat ženám jiných národů.

0 0
možnosti

TTSO

4. 3. 2009 13:10
Paní Kocumová se bohužel plete.

Paní Kocumová se  bohužel plete.

Čeština primárně přechyluje ženská jména proto,abychom je mohli skloňovat;-) a až sekundárně to ulehčuje rozpoznání rodu.

0 0
možnosti

Šerlok Homeless

4. 3. 2009 13:59
Re: Paní Kocumová se bohužel plete.

A je nutno skloňovat jména cizinců a cizinek?

0 0
možnosti

Halabala

4. 3. 2009 12:56
Jak tak koukám,

tak většina místních znalců si plete přechylování a skloňování...

0 0
možnosti

Petr Petr

4. 3. 2009 12:55
Lidi pochopte:

každý se musíme nějak živit, a zvláště když máme hodně vysoké nároky, je to těžké. A průšvih je, když nic neumíme.  A to je zřejmě i případ Zuzana Kocum, dejte už jí pokoj, čím jiným se může zviditelnit, než  s tím přechylováním, přece nechcete ,aby si chodila na úřad pro sociální dávky. Dejte jí tu možnost, ať vyhodí p.Černého a posadí tam Kocum.

0 0
možnosti

Jan Taraba

4. 3. 2009 12:57
Re: Lidi pochopte:

Já bych jí to přál. Už jen za slušnost vůči příjmením zahraničních sportovkyň, které neprznila.

0 0
možnosti

TTSO

4. 3. 2009 12:50
A co třeba řecká mluva

Jaký je rozdíl mezi Melina Mercouri - Harokopu a Mercoris Harokopos?

Je to v tom, že její otec se jmenuje Mercoris a její manžel se jmenuje Harokopos.

Je tedy její jméno nějak "přechýleno" nebo není ?

Co má Melina v pase ? Stejné jméno jako manžel ? Ale kdeže ...;-)

Další dotaz : když máme takovou péči o "znění" cizích jmen nebylo by je lepší překládat ( v případech kdy to jde?) ( např. Patti Smith-ová by mohla být Patt Kovářová);-)

0 0
možnosti

Šerlok Homeless

4. 3. 2009 14:02
Re: A co třeba řecká mluva

A Harakopu byste v čečtině přechyloval jak? Karakopuová, kdežto Kocomové by měli Řekové spávně říkat Kocomováopu?

0 0
možnosti

Petr Pokorný

4. 3. 2009 12:10
Zuzan Kocum, jak vyslovujete finštinu?

A ve světě nám nekomolí jména? Hlavně to musíme říkat se správným anglickým přízvukem... Ach jo..

0 0
možnosti

ok

4. 3. 2009 12:26
Re: Zuzan Kocum, jak vyslovujete finštinu?

Nejlepší je přechylování čínských jmen. To se správný český komentátor vyřádí.

0 0
možnosti

Rudi Žantovský

4. 3. 2009 11:30
Přechylování

Vzkaz pro pana Černého: Kateřina Jacques ( -ová ), Ewa Farna ( -ová) atd. Zkuste vážený pane jít na jakykoliv úřad nebo banku a zde vyplnit dotazník a podepsat se jinak než máte uvedeno v OP či pasu ! Svévolně změněné příjmení se dá kvalifikovat jako pokus o podvod.

Předejte prosím tento vzkaz výše uvedenému pánovi ať se nad sebou vážně zamyslí - děkuji.

Rudi Žantovský

rudi.z@seznam.cz

0 0
možnosti

Jan Taraba

4. 3. 2009 13:02
Re: Přechylování

Neukazuj mu manželku. Byla by pak Žantovskýová.:-D

0 0
možnosti

Janet

4. 3. 2009 10:44
Zdraví

Dobrý den, už 4 dny mám velké bolení hlavy na jedné straně a cítím tlak za okem. Cítím únavu pravého oka a když se podívám nahoru, velká bolest mě vrátí oči zpět. Ze včerejška na dnešek jsem nemohla přes bolest ani spát. Už jsem chtěla volat pohotovost, ale únavou jsem usnula. Dělá se mi taky od Té doby špatně od žaludku. Zkusila jsem ibalgin, ale skoro vůbec nezabírá, nepomáhá. Má obvodní doktorka má bohužel dovolenou. Vůbec nevím co to může být. Prosím Vás o radu. Děkuji.

0 0
možnosti

Jan Taraba

4. 3. 2009 12:58
Re: Zdraví

Vezmi kleště a teh hřebík vytáhni.

0 0
možnosti

ivo.turek64@seznam.cz

4. 3. 2009 10:30
ms v liberci

Moc jsem fandil v komentování ivoš turek brno

0 0
možnosti

pepa

4. 3. 2009 8:25
osobnost?

Ona dáma žádná osobnost není. Jeto jenom nevychovanej frocek.

0 0
možnosti