130 let

Lucie Šafářová na Australian Open. | foto: ČTK/AP

Rodinu bych nerozvedla, říká Šafářová k manželství Plekance s Vondráčkovou

Sport
  •   8:45
New York (Od našeho zpravodaje) - Jsou zvyklé mluvit s novináři i po těch nejpalčivějších porážkách. Ať na kurtu pohoří sebehloupěji, nevyhýbají se otázkám, neschovají se v šatně a nedělají hluché jako spousta jiných sportovních profesionálů. Když se ovšem na veřejnosti pitvá jejich soukromí, přestávají se české tenistky cítit pohodlně.

Moje dcera slavit narozeniny nebude. Jsme svědkové Jehovovi, říká hrdá Serena Williamsová

Lucii Šafářovou a Barboru Strýcovou ani trochu netěší, že ve společenských rubrikách a na sociálních sítích kdekdo mnohdy bez znalosti reálií rozebírá jejich partnerské vztahy a vynáší o nich příkré soudy.

„Není to příjemné. Kdo mě zná, tak ví, že bych nikdy rodinu nerozvedla,“ hlesla Šafářová po svém prvním utkání na US Open.

Ona totiž podle části čtenářů a diváků bulvárních listů, stránek a pořadů odloudila hokejistu Tomáše Plekance jeho manželce Lucii Vondráčkové a dvěma jejich synům.

Lucie Vondráčková se synem Matyášem.

Jedna z nejoblíbenějších tenistek na WTA Tour je pro mnoho obyvatel Česka rázem bezohlednou potvorou. „Dostala jsem se do situace, jakou jsem vůbec nečekala,“ pravila plaše v New Yorku.

Podobně jako Strýcová náleží mezi mediálně nejvstřícnější a nejzábavnější hráčky. Chápe, že je známou osobou. 

A že prostě nikdy nebude tuctovou Lucií Š. „Byly bychom radši, kdyby lidé naše soukromí respektovali. Na druhou stranu beru, že to tak je, a nemůžu s tím nic dělat,“ řekla.

O rozchodu bývalého reprezentačního kapitána se zpěvačkou a herečkou, který je oběma stranami líčen odlišně, s omluvou odmítla dál hovořit.

Jen k Plekancově pondělní přítomnosti u dvorce číslo 9, na němž porazila Chorvatku Martičovou, ještě podotkla: 

„Vzhledem k okolnostem jsem váhala, jestli mi Tomáš má jít fandit, nebo ne. Ale mám čisté svědomí, takže nebyl důvod cítit se blbě, když mě u kurtu podpoří.“

Tomáš Plekanec odpovídá na otázky novinářů.

S kamarádkou, s níž předloni na olympiádě v Riu získala bronz v deblu, soucítí Strýcová. 

Sama se v minulosti ocitla v ohnisku bulvárního zájmu kvůli otcovým opletačkám se zákonem či při nedávné rozluce s hudebníkem Davidem Krausem. „Vadí mi, když se řeší, s kým žiju,“ tvrdí. 

„Často si někdo vymyslí příběh a vydává ho za pravdu. Kolikrát mám nutkání tomu člověku zavolat a říct mu, že kecá a lže. Kolikrát si vůbec neuvědomí, že může ostatním strašně ublížit.“

Že už nechodí s Krausem, oznámila v červenci přes Instagram v připraveném prohlášení, aby uťala různé spekulace. „Jenže bulvár si z toho vytáhne každé druhé slovo a pak ho ještě třeba padesátkrát obrátí,“ lamentuje.

Vadilo jí rovněž, když ji před časem pronásledovali paparazzi a hlídkovali před jejím domem.

Barbora Strýcová

Tenistky si nepotřebují uměle přifukovat popularitu jako některé modelky, herečky a zpěvačky, jež se médiím často podbízejí, neb vyznávají heslo: Každá reklama je dobrá. I ta špatná.

Na kurtech se leckdy rvou do posledního dechu, pravidla jsou jasná a férová. Zato v prostředí showbyznysu se tolik nevyznají. Nevědí, jak z ožehavé situace vykličkovat, na koho se obrátit. 

Raději by se před září reflektorů a planou slávou skryly. Ale Šafářová i Strýcová se přesvědčily, že to není možné. Poptávka po drbech z obýváků a ložnic známých osobností neutuchá.

„Mám obavy, že Šafi to ještě odnese v dalších článcích,“ říká další hráčka Kristýna Plíšková. „Jak pozoruju, lidi spíš straní celebritám než sportovcům. A bohužel, jak je Česko malé, každá taková věc je pro ně trhák.“

Její sestra Karolína v této sféře nasbírala slušnou porci zkušeností. 

Kdyby brala všechny zprávy a klepy o svém partnerovi Michalu Hrdličkovi vážně, patrně by si ho nikdy nevzala. Moc si s veřejným míněním neláme hlavu. Na internetu občas vystaví společnou fotku.

Lucie Šafářová a Rob Steckey.
Lucie Šafářová ve 2. kole Wimbledonu 2018.

Zároveň se však i ona někdy před dotěrnými fotografy, kameramany a reportéry schovává. Svatbu s Hrdličkou uspořádali v naprostém utajení v Monte Carlu.

Před zvědavostí davů české tenistky nemohou úplně prchnout. Snad leda... „Na kurt!“ říká Strýcová. „Na něm zapomenu na všechno ostatní. Tenis mi vždycky pomohl.“

Autor: Karel Knap