130 let

Tomáš Rosický v obležení novinářů. | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Rosický je bleskově v Arsenalu

Sport
  •   9:09
PRAHA - Tomáš Rosický opouští Dortmund a od včerejška patří londýnskému Arsenalu. Na přestup brilantního záložníka se dlouho čekalo. Přišel až po bleskové akci.
Nejdříve padla varianta Atlétiko Madrid, aby vzápětí Rosický podepsal smlouvu s letošním finalistou Ligy mistrů, který po něm také dlouho prahl. O podpisu informoval server idnes.cz, ale hráčův agent ho zatím neohlásil. Čeká se prý na oficiální sdělení Arsenalu.

„Zatím mohu potvrdit pouze to, že jsme s Tomášem jednali s panem Wengerem (trenérem Arsenalu - pozn. red.) v Londýně,“ sdělil agentuře ČTK Pavel Paska, Rosického manažer. Detailní informace budou známy až po dnešní tiskové konferenci, která byla svolána do rakouského Seefeldu, kde je na soustředění národní tým.

S Arsenalem Rosický vyjednával od pondělka, kdy Borussia odpískala dohody se španělským týmem. Německá média přinesla informace o tom, že Atlétiko, které o Rosického bojovalo od zimy, neposkytlo včas bankovní záruky, že zaplatí dohodnutou částku. Mluvilo se do deseti milionech eur, tedy necelých 300 milionech korun.

V ten moment tahoun české reprezentace odletěl ze Seefeldu a s manažerem zamířil do Londýna, kde začali vyjednávat o angažmá. Včera odpoledne už se Rosický podrobil zdravotním testům a v podvečer prý stvrdil kontrakt.

To, že Rosický chybí v Rakousku, už včera nemohl popřít reprezentačního kouč Karel Brückner. „Naši partneři si přáli, aby se o tom nemluvilo, ale už to nelze udržet. Ano, Tomáš je nyní na lékařských testech a jedná o přestupu,“ citovala Brücknera ČTK.

„Rozhodně by pro něho bylo lepší, pokud by nový klub našel. Těch zájemců bylo snad sedmdesát a pro klid hráče před turnajem by byl přestup vzpruhou,“ dodal trenér.

Číslo od Bergkampa?
Rosický tak místo průměrného španělského týmu zvolil špičku našlapané Premier League. Arsenal v posledním ročníku jen slabě slevil z nároků předchozích let. Na poslední chvíli se prosmýkl na čtvrté místo soutěže, které mu zaručilo kvalifikaci prestižní Ligy mistrů. V ní naopak letos velmi zářil, až ve finále podlehl po dramatickém boji Barceloně.

„Malému Mozartovi“ by mohla v londýnském velkoklubu zůstat jeho desítka, číslo tvořivých záložníků. Tu až dosud nosil Dennis Bergkamp. Pro nizozemskou legendu však byla tato sezona v červeném dresu poslední. V nové supermoderní aréně Arsenalu nastoupí už jen k benefičnímu utkání.

Rosický se ale i tak sejde v mužstvu s hvězdami světového fotbalu. Místo Jana Kollera teď může přesnými pasy zásobovat francouzského fenoména Thierry Henryho.
Potká se i s bývalým spoluhráčem z Borussie, brankářem Jensem Lehmannem.

Wengerovi se líbil už ve Spartě
Arsenal jinak buduje mladý tým, od něhož se čeká velká budoucnost. Rosický se tak po letech stagnace v uvadajícím Dortmundu dočká úplně nové motivace. Vestfálský klub, kam přišel za rekordní půl miliardu korun ze Sparty, opouští po pěti a půl letech. Po mistrovství světa bude muset bojovat o svoje místo v našlapaném kádru.

Francouzský kouč Arsenalu Arséne Wenger však dal už v minulosti několikrát najevo, že o Rosického velmi stojí. „Líbil se mi už když proti nám hrál v roce 2000 se Spartou v Lize mistrů,“ nechal se loni v létě slyšet Wenger.
Autoři: Lidové noviny