130 let

Peter Sagan a hosteska. | foto: Reuters

Sagan štípl hostesku: Nechtěl jsem vyjádřit neúctu k ženě

Sport
  •   12:38
Slovenský cyklista Peter Sagan je poprvé vedoucím mužem světového žebříčku World Tour. V neděli si chtěl své postavené zlepšit v závodě Kolem Flander, nestačil však na Švýcara Cancellaru. Druhé místo na stupních vítězů si užíval netradičním způsobem: štíhl hostesku, za což se pak následně omluvil.

Nikdo "menší" než obhájce titulu Tom Boonen před startem závodu věštil: "Bude to Peter Sagan, kdo bude nejrychlejší na Paterbergu." Jenže byl to Fabian Cancellara, kdo na tomto kopci rozhodl závod.

"Zůstal jsem na Paterbergu sám s Peterem. Tak jsem zabral trochu tvrději, abych viděl jeho reakci," líčil Švýcar. "Potom jsem se po něm ohlédl a vidím, že odpadl. Tak jsem prostě pokračoval."

Pokračoval natolik rychle, že po 13 kilometrech byl Cancellara v cíli o půldruhé minuty rychleji. Luca Guercilena, manažer stáje RadioShack-Leopard, prohlásil: "Bylo to jako boxerský zápas. Starý boxer porazil mladého boxera knokautovým úderem."

Sagan tak už podruhé v této sezoně skončil na jednom z pěti klasických "monumentů" druhý. Před dvěma týdny mu uteklo prvenství v San Remu doslova mezi prsty, tentokrát byl Švýcar jasně lepší. Slovenský cyklista to přijal s úsměvem:  "Cancellara jel hezčí závod, ne?" Realisticky pak uznal: "Na Paterbergu jsem nebyl schopný následovat ho. Nebylo nic, co jsem s tím mohl udělat."

Počkal raději za Paterbergem na Belgičana Roelandtse a společně jeli dál. "Byla za námi velká skupina, ale věřil jsem, že když budeme spolupracovat, můžeme to dotáhnout až do cíle. Tam jsem potom mohl oslavovat i druhé místo."

Oslavoval ho tak rozpustile, že celý rozesmátý štípl na stupních vítězů hostesku, která právě líbala vítěze. Tato fotografie rázem pronikla na řadu světových webů a u některých prestižních médií, například britského Guardianu, si Sagan vysloužil za toto gesto kritiku. Pozdě večer tedy na svém účtu twitter psal: "Nebylo mým záměrem vyjádřit neúctu k ženě na stupních vítězů. Byl to jen vtip. Omlouvám se, jestli byl někdo naštvaný."

Za týden k opětovnému setkání s Cancellarou na stupních nedojde. Na kostkách závodu Paříž-Roubaix se Slovák nepředstaví, přestože na nich v předchozích dvou sezonách sbíral zkušenosti. Šéfové z týmu Cannondale mu je tentokrát "zakázali". Dávají přednost tomu, aby si odpočal před dalšími závody, ve kterých bude mít podle nich větší šanci na vítězství.

"Měli jsme takovou sázku: Když dnes vyhraju, nechají mě jet Roubaix. Když ne, tak si odpočinu a připravím se na Amstel Gold Race," prozradil Sagan.

Autor: