130 let

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach | foto: ČTK

Se Semenayovou hodně sympatizuji, přiznává prezident olympijského výboru

Sport
  •   13:13
Sydney - Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach prohlásil, že sympatizuje s jihoafrickou atletkou Caster Semenayovou. Dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů neuspěla u arbitráže s odvoláním proti pravidlu, které jí znemožní závodit na tratích od 400 m po míli, pokud se nepodrobí léčbě na snížení hladiny mužských hormonů.

„Ze všeho nejdříve musím říct, že s Caster Semenyaovou hodně sympatizuji,“ uvedl Bach na dnešním zasedání Australského olympijského výboru. „Na druhou stranu je tento případ nesmírně komplikovaný. Je to záležitost vědy, etiky a fair play soutěže, takže je mimořádně obtížné učinit spravedlnosti zadost ve všech těchto ohledech,“ uvedl šéf olympijského hnutí.

Nové pravidlo Mezinárodní atletická federace (IAAF) týkající se atletek s přirozeně vyšší hladinou mužských hormonů vstoupí v platnost 8. května. Semenyaová se kvůli němu obrátila na Arbitrážní soud pro sport (CAS), ten ale tento týden její odvolání zamítl. Jihoafričanka ještě v pátek vyhrála na zahajovacím mítinku Diamantové ligy v Dauhá osmistovku ve výborném čase 1:54,98, což mohl být její poslední závod na této trati. Na přímý dotaz totiž uvedla, že se hormonální léčbě podrobit nehodlá.

Caster Semenyaová
Jihoafričanka Caster Semenyaová.

„MOV bude respektovat rozhodnutí CAS, tak jako vždycky, ale z lidského hlediska mám pro ni pochopení,“ uvedl Bach. Dodal, že pracovní skupina MOV prostuduje rozhodnutí arbitráže, až bude v plném znění k dispozici.

Autor: ČTK