130 let

Radek Šírl (vlvevo) si zahrál proti slavnému Bayernu. | foto: ČTK

Šírl: Na EURO pojedu jenom zdravý

Sport
  •   11:14
Spanilá jízda Zenitu Petrohrad Pohárem UEFA měla pro českého záložníka Radka Šírla (27) ve středu večer šťastný konec. Po finálovém vítězství 2:0 nad Glasgow Rangers v Manchesteru se radoval z největšího úspěchu své fotbalové kariéry.

Ruský klub je navíc s jeho službami natolik spokojen, že mu nabídl vylepšenou smlouvu do roku 2011. "Bez váhání jsem prodloužil,“ prohodil s úsměvem český hráč. Jedna věc však Šírlovi přesto kazí absolutní radost z čerstvého pohárového triumfu. Nepříjemné zranění kolena by ho totiž mohlo připravit o nadcházející EURO.

Středeční finále Poháru UEFA jste i přes zranění odehrál celé. Jak to vypadá s vaším kolenem nyní?
Do zápasu jsem šel s injekcemi a koleno vydrželo. Po utkání ale zranění přicházelo k sobě a začalo to hodně bolet.

Reprezentační trenér Karel Brückner řekl, že by vás mohl ještě přidat do nominace na EURO, ale záleží na vašem zdravotním stavu. Mluvil jste sním o tom, zda budete připraven?
Ještě jsem s ním nemluvil. Na EURO bych jel rád, ale trenérovi řeknu, že mě koleno stále bolí. Necítím se stoprocentně fit.

Na čem záleží, jestli pojedete?
Chci být naprosto zdravý. Nemá cenu, abych jel na EURO zraněný a šetřil se tam. To bych nebyl týmu vůbec platný. V pondělí podstoupím prohlídku s lékařem reprezentace a ten o mém stavu rozhodne. Třeba už za dva týdny mohu být v pořádku. Teď ale při každém souboji cítím, že postranní vaz v pravém koleně není dostatečně pevný. V posledních zápasech jsem vlastně hrál jen levou nohou, pravou radši do ničeho nechodím.

Vraťme se k finálovému zápasu. Už jste stačil triumf vstřebat a patřičně ho oslavit?
První oslavy jsme si užili hned na stadionu, pak jsme s mužstvem poseděli v hotelové restauraci. Teď nás ještě čeká přivítání v Petrohradě. To bude určitě velkolepé.


Zápas jste měli skoro celou dobu pod kontrolou. Souhlasíte, že to bylo zasloužené vítězství?
Ano, chtěl jsem si to utkání užít a jsem rád, že to takhle dopadlo. Pohárová finále ale mohou být ošidná. Rangers šli do zápasu s defenzivní taktikou, ale kdyby dali gól ze standardky, tak mohlo být všechno jinak. Ke konci vložil soupeř všechny síly do útoku a vůbec nebylo jednoduché uhájit to vítězství až do závěrečného hvizdu.


Který úspěch stavíte výš – mistrovský titul v ruské lize, nebo celkové vítězství v Poháru UEFA?
To se nedá porovnávat. Pohár UEFA byl určitě těžší. Museli jsme zvládnout dvojzápasy se špičkovými evropskými týmy. Liga je dlouhodobá soutěž. Letos jsme v ní nezačali nejlépe, ale ještě nám zbývá dostatek zápasů, ve kterých to můžeme napravit.

S klubem jste prodloužil smlouvu. Vypadá to, že jste v Rusku hodně spokojen...
Naprosto. Začátky nebyly jednoduché. Teď jsem tu ale už šestým rokem a v kádru jsem si vybudoval dobrou pozici. Rád zde zůstanu.

Autor: Lukáš Opatrný