Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Široká veřejnost truchlí nad smrtí Kobeho Bryanta. Lítost vyjádřil Bolt, Gretzky či Obama

Nedělní havárii vrtulníku v Kalifornii nepřežil jeden z nejlepších basketbalistů všech dob Kobe Bryant (41). O jeho úmrtí informoval server TMZ. foto: Reuters

Los Angeles - Jeden z nejlepších basketbalistů všech dob Kobe Bryant zahynul při dnešní havárii vrtulníku v Kalifornii. Tragická informace zasáhla širokou veřejnost. Mezi prvními, které tato zpráva zasáhla, byli například Usain Bolt, Wayne Gretzky či bývalý americký prezident Barack Obama."Neexistují slova, který by vyjádřila bolest, kterou cítím v tento tragický a smutný okamžik, kdy ztrácím přítele, bratra, partnera ve vítězných bitvách, parťáka a kámoše," tweetoval Shaquille O'Neal, jenž s Bryantem zářil v dresu Lakers.
  23:17aktualizováno  27. ledna 9:55

Jednačtyřicetiletý Bryant cestoval ve své soukromé helikoptéře se svojí třináctiletou dcerou Giannou a dalším rodičem s potomkem na zápas děvčat. Stroj po pádu v Calabasas zachvátil oheň a nikdo na palubě havárii nepřežil. Úřady potvrdily pět mrtvých, příčiny nehody se vyšetřují.

Nedělní havárii vrtulníku v Kalifornii nepřežil jeden z nejlepších...
LeBron James brání Kobeho Bryanta.

Všechny noční zápasy NBA začnou minutou ticha.

Osminásobný olympijský vítěz Usain Bolt na svém Twitteru vzdal hold Bryantovi, když sdílel jejich vzájemnou fotografii z londýnské olympiády z roku 2012: „Stále tomu nemůžu uvěřit,“ napsal.

Joel Embiid, kamerunský basketbalista hájící barvy Philadelphie 76 ers se svěřil, že basketbal začal hrát právě kvůli Bryantovi: „Začal jsem hrát kvůli Kobemu. Vždycky jsem chtěl být jako on, je mi neuvěřitelně smutno,“ vyznal se Embid.

Své pocity sdílel i Claude Giroux, jenž hájí po boku Jakuba Voráčka barvy Philadelphie Flyers: „Vždycky jsem chtěl být jako ty. Nejen jako sportovec, ale i jako osobnost. Představoval si všechno, co je dobré ve sportu,“ vyjádřil lítost Giroux.

„Kobe Bryant a další tři lidé zahynuli při havárii helikoptéry, příšerné zprávy,“ vyjádřil smutek současný americký prezident Donald Trump.

„Neexistují slova, který by vyjádřila bolest, kterou cítím v tento tragický a smutný okamžik, kdy ztrácím přítele, bratra, partnera ve vítězných bitvách, parťáka a kámoše,“ tweetoval zdceně Shaquille O’Neal, jenž s Bryantem zářil v dresu Lakers.

Z tenisového prostředí mezi prvními tuto smutnou zprávu zaregistroval český Tomáš Berdych.

Nepříjemná informace zasáhnula i nejlepšího hráče amerického fotbalu Toma Bradyho: „Už teď nám chybíš, Kobe,“ napsal na Twitter.

Ze světa bojových sportů mezi prvními reagoval současný prezident UFC Dana White: „Příšerné! Odpočívej v klidu, chlape.“

„Se svoji manželkou nedokážeme najít slova, kterými vyjádřit naši lítost. Modlíme se za Kobeho i jeho celou rodinu,“ napsal Wayne Gretzky.

„Jsem zdevastovaná zprávou o smrti Kobeho Bryanta. Byl to neuvěřitelný sportovec a úžasný člověk. Posílám obrovskou podporu celé rodině,“ napsala americká herečka a filmová producentka Reese Witherspoon.

 „Stále tomu nemůžu uvěřit. Odpočívej v klidu,“ napsal na svůj Twitter bývalý fotbalista Tomáš Ujfaluši.

Bryantova smrt zasáhla například i golfistu Tigera Woodse nebo tenisty Rafaela Nadala s Novakem Djokovičem, kterému Bryantovy rady pomohly vrátit se na kurty po zranění lokte. „Kobe byl skvělým rádcem, ale hlavně přítelem. Ty i tvoje dcera budete navždy žít v našich srdcích. Soustrast Bryantově rodině i dalším, co při té tragédii někoho ztratili, nejde vyjádřit slovy,“ uvedl Djokovič.

„Zprávy o smrti Kobeho a jeho dcery Gianny jsou pro mě zdrcující. Kobe byl legenda a inspirace pro mnoho lidí. Upřímnou soustrast jeho rodině i ostatním rodinám, jejichž blízcí při nehodě zahynuli. Odpočívej v pokoji, legendo,“ napsal na instagramu fotbalista Cristiano Ronaldo.

Ve stínu úmrtí pětinásobného vítěze NBA a dvojnásobného olympijského šampiona se neslo i slavnostní vyhlašování hudebních cen Grammy. Soustrast rodině během přenosu vyjádřila řada hudebníku, zatímco člen skupiny Run-DMC Joseph Simmons při vystoupení s kapelou Aerosmith během jejich společného hitu „Walk This Way“ držel nad hlavou Bryantův dres.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...