130 let

Rizikový stadion v Gelsenkirchenu

Stadiony může ochromit panika

Sport
  •   14:36
BERLÍN/PRAHA - Pět měsíců před startem mistrovství světa ve fotbale dopadly na hlavy německých pořadatelů vážné starosti. Rozbuškou skandálu se stalo zveřejnění studie nadace Shiftung Warentest, která se zabývá ochranou spotřebitelů.
Kritická zpráva vytýká zásadní nedostatky v bezpečnosti hned čtyřem moderním arénám v Berlíně, Lipsku, Gelsenkirchenu a Kaiserslauternu. „Mnohé z dvacet let platných požadavků byly pominuty, nebo dokonce zcela ignorovány,“ konstatoval včera zástupce nadace Holger Brackmann. Přísné normy mezinárodní federace FIFA podle něj nesplňují dokonce dvě třetiny z celkového počtu dvanácti stadionů.

Totožný problém je společný fotbalovým chrámům v Berlíně, Lipsku a Gelsenkirchenu, kde nastoupí česká reprezentace v prvním utkání na turnaji proti USA. Ani jeden z těchto stadionů není připraven na masivní evakuaci diváků. S hromadným úprkem z hlediště se počítá při hrozbě bombovým útokem. „Davová panika by mohla mít fatální následky, protože na místě nejsou k dispozici žádné únikové východy směrem k hřišti,“ uvádí se v hodnotící zprávě.

Ať raději dál zkoumají olivy, vzkázal kritikům Beckenbauer
Nesoulad s požárními předpisy objevili pracovníci nadace v Kaiserslauternu. Nevyhovující je hlavně zóna pro novináře, jež se rozkládá na dřevěném pódiu. Minulý měsíc se navíc na jedné z tribun objevily trhliny.

Další čtyři stadiony v Hamburku, Frankfurtu nad Mohanem, Stuttgartu a Dortmundu trápí potíže především s únikovými východy a nestejně vysokými schody. Nejlépe dopadly prověrky v Mnichově, Hannoveru, Norimberku a Kolíně nad Rýnem, kde se našly jen drobné prohřešky.

Šéf organizačního výboru německého šampionátu Franz Beckenbauer se ihned proti těmto informacím ohradil. „Upřímně řečeno, už mám dost těch zástupů vejtahů, kteří všechno vědí líp. Možná se vyznají v pleťové kosmetice, olivovém oleji a vysavačích. U toho by ale měli zůstat,“ rozčílil se Beckenbauer v deníku Bild. „Snaží se vylepšit si svoje renomé na účet šampionátu,“ neodpustil si na adresu testující organizace další obvinění.

Z poklidu nevyvedlo varování ani místopředsedu organizačního výboru Horsta R. Schmidta. „Za normálního provozu během ligy nebo evropských pohárů nejsou diváci nijak ohroženi a stejné to bude i při světovém šampionátu,“ ubezpečil. Na ostrá vyjádření okamžitě zareagoval šéf nadace Hubertus Primus. „Známe víc než olivy. Stadiony jsme kontrolovali už v osmdesátých letech a nasbírali jsme v tomto oboru hodně zkušeností,“ připomněl obdobné testy před mistrovstvím Evropy, které Německo hostilo v roce 1988.

Seznam nedostatků by doporučoval pořadatelům využít pozitivnějším způsobem. „Takový odsudek není příliš profesionální. Bylo by lepší, kdyby kritiku brali spíš jako návod k vylepšení organizace celé akce,“ poradil Primus šéfům turnaje.

Autoři: Lidové noviny