130 let

Kazašský cyklista Alexander Vinokurov po vítězství v časovce. | foto: ČTK

Stáj se zbavila dopujícího Vinokurova

Sport
  •   17:41
PAŘÍŽ - Tým, který za svou existenci vděčí právě Alexandru Vinokurovovi, kazašského cyklistu propustil. Stáj Astana tak učinila po skončení Tour de France, na které obvinili Vinokurova z braní dopingu.
Cyklistu pozitivně testovali v závěru druhého týdne Tour po časovce, kterou nečekaně s velkým náskokem vyhrál. V neděli organizátoři oznámili, že jeho provinění potvrdila analýza vzorku B. Vinokurova tak usvědčili z užití nepovolené krevní transfuze.

"Z tohoto důvodu tým jezdce s okamžitou platností propustil," uvedli zástupci Astany, která přitom za svou existenci vděčí z velké části právě Vinokurovovi. Tým, který závodí se švýcarskou licencí, vznikl z pozůstatků někdejší španělské stáje Liberty Seguros, za niž Kazach jezdil. Po jeho přímluvě bohatí kazašští podnikatelé investovali do nového týmu, který dostal jméno podle metropole Kazachstánu.

Vinokurov doping popírá a hodlá napadnout věrohodnost laboratoře Chatenay-Malabry, která jeho vzorek zpracovávala. Loňský vítěz Vuelty si kvůli tomu najal právníka Maurice Suha, který se právě na základě zpochybnění laboratoře pokoušel domoci zproštění viny pro šampiona minulého ročníku Tour Američana Floyda Landise.

Třiatřicetiletému Kazachovi hrozí za doping dvouletý distanc. Podle podmínek nové antidopingové charty, kterou dostali k podpisu před startem Tour všichni jezdci, by měl přijít o celý roční plat.
Autor: Lidovky.cz