130 let

Hodně nadějí vkládají pořadatelé do maďarské posádky. | foto: AFP

Startuje náhrada za zrušený Dakar

Sport
  •   15:58
Budapešť - V Budapešti bude v neděli zahájena náhrada za Rallye Dakar, která byla v lednu těsně před startem z bezpečnostních důvodů zrušena. Pořadatelé z francouzské společnosti ASO se rozhodli uspořádat místo toho takzvanou Středoevropskou rallye, která by měla desítkám startujících alespoň částečně vynahradit úsilí, jež věnovali přípravě na slavné pouštní dobrodružství.

 A řada z nich se skutečně představí v Maďarsku a Rumunsku, kde se rallye až do příští sobotu pojede. Místo afrického písku a dlouhých etap je však čekají například horské podmínky rumunských Karpat či terény ve vojenském prostoru v okolí Veszprému a trasy podél Balatonu. Na startu bude i početná česká skupina. Přihlášeni jsou motocyklisté Martin Macek, David Pabiška, Josef Macháček, Dušan Randýsek či bývalý mistr světa a Evropy v enduru Roman Michalík.

Své zkušenosti z Maďarska, kde pravidelně závodí, se bude snažit prodat automobilový jezdec Miroslav Zapletal či Zdeněk Pořízek, jenž usedne do továrního BMW X5. Mezi kamiony bude největší pozornost upřena k Aleši Lopraisovi, v popředí výsledkové listiny se budou chtít pohybovat i Martin Macík a Marek Spáčil. Přestože termín rallye koliduje s Optic rallye v Tunisku, která je vypsána pro prakticky stejné typy závodníků a je začleněna do kalendáře FIA, představí se v Maďarsku a Rumunsku i přední světoví jezdci. Mezi motocyklisty nebudou chybět Despres a Coma, mezi automobilisty Peterhansel, Sainz, Alphand, De Villiers, Sousa či Saby.

Lopraisovými soupeři budou "staří známí" Stacey, Van Ginkel či De Azevedo. Rallye tvoří sedm etap. První bude odstartována v neděli v Budapešti, cíl je za týden v sobotu u jezera Balaton. Organizátoři původně připravili 1092 km měřených testů, nejdelší úseky čekají na startující ve čtvrtek a v pátek, kdy jsou naplánované identické, 210 km dlouhé etapy ve vojenském prostoru v okolí Veszprému. V minulých dnech však byly některé úseky v Rumunsku pozměněny, neboť v regionu Sovata je sníh.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK