Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Štybarovi přední příčky unikly, na trati Paříž-Nice byl celkově patnáctý

Sport

  18:32
Teprve 15 kilometrů před cílem poslední etapy přišel Zdeněk Štybar o místo na pódiu v celkové klasifikaci cyklistického závodu Paříž-Nice. Český cyklista se neudržel ve skupině favoritů, projel cílem v Nice s minutovou ztrátou na 23. místě a a vypadl z Top Ten.

Cyklisté v Nice. foto: ČTK/AP

Po loňském triumfu v závodě Eneco Tour sahal Štybar hned při svém debutu na Paříž-Nice po druhém nejlepším výsledku kariéru v seriálu World Tour. Po sedm dnů podával při prestižní "cestě za sluncem" z Paříže do Nice skvělé výkony, profil zbavený horských etap i časovek mu seděl, v etapách finišoval třetí i pátý.

Až poslední den to neklaplo.

Nejkratší (128 km), ale kopcovitá etapa rozdělila peloton na několik skupinek. Vpředu ujížděli uprchlíci, z nichž nakonec zbyli jen Fränk Schleck z Treku a Simon Špilak z Kaťuše, za nimi se hnala parta favoritů celkové klasifikace v čele se žlutým Kolumbijcem Carlosem Betancurem z AG2R. Z této skupiny dravců posléze zbylo jen něco málo přes 20 mužů - a 15 kilometrů před cílem s nimi Štybar bohužel ztratil kontakt.

Šlapal poté ve třetí skupince, společně s loňským vítězem Gira Nibalim, který se opět jednou vyčerpal sérií útoků. Ale díru už zacelit nedokázali.

Do cíle dorazila Štybarova a Nibaliho skupinka se ztrátou 1:08 minuty, český cyklista na 23. místě. Televizní grafika pak sice těsně po dojezdu evidovala Štybara na 5. místě celkové klasifikace, ale tento údaj byl chybný. V oficiální klasifikaci na stránkách společnosti ASO klesl mimo elitní desítku konečného pořadí na 15. místo.

Poprvé v historii zvítězil Kolumbiec

Těsně před cílem skončila snaha dua F. Schleck, Špilak a v nervózním spurtu pak byl sražen na zem muž v duhovém trikotu mistra světa Rui Costa. Portugalec se dlouho těžce zvedal, protože však k pádu došlo v ochranném pásmu, zůstalo mu celkové druhé místo.

Titul z Paříž-Nice patří poprvé v historii Kolumbijci - Carlosi Betancurovi. A triumf v závěrečné etapě Arthuru Vichotovi v dresu francouzského mistra.

Pro Zdeňka Štybara nyní platí: veškerá pozornost patří jarním klasikám.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour)

8. etapa (128 km): 1. Vichot (Fr./FDJ.fr) 3:06:56, 2. Rojas (Šp./Movistar), 3. Gautier (Fr./Europcar), 4. Caruso (It./Cannondale), 5. Kelderman (Niz./Belkin), 6. F. Schleck (Luc./Trek) všichni stejný čas, ...23. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) -1:08.

Konečné pořadí: 1. Betancur (Kol./AG2R) 35:11:45, 2. Costa (Portug./Lampre) -14, 3. Vichot -20, 4. Rojas -21, 5. Fuglsang (Dán./Astana) -29, 6. Gautier -31, ...15. Štybar -1:33.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...