130 let
Výškař Bába ve finále.

Výškař Bába ve finále. | foto: ČTK

Světové atletické finále startuje v Soluni i s čtyřmi Čechy

Sport
  •   12:19
SOLUŇ - Jen s několika výjimkami to nejlepší ze světové atletiky uvidí o víkendu Soluň. Při Světovém atletickém finále poběží Jamajčan Usain Bolt dvoustovku a v kratším sprintu opět změří síly Američan Tyson Gay s dalším Jamajčanem Asafou Powellem.

 Na startu budou také tři držitelé odměny ze Zlaté ligy, pro které je účast v Soluni podmínkou pro získání třetiny z milionu dolarů - 3000 i 5000 metrů by měl běžet Kenenisa Bekele z Etiopie, čtyřstovku Američanka Sanya Richardsová a o tyči bude skákat Jelena Isinbajevová z Ruska.

Právo startovat si podle získaných bodů ze Světové atletické tour vybojovali také oštěpařka Barbora Špotáková a výškař Jaroslav Bába. Díky odhlášení některých atletů se do startovních listin na poslední chvíli dostali také překážkář Petr Svoboda a dálkař Roman Novotný. Na startu je celkem 30 zlatých, 26 stříbrných a 25 bronzových medailistů ze srpnového MS v Berlíně.

Vicemistryni světa Špotákové se při tomto závodu na konci sezony vždy dařilo. Vyhrála jej už třikrát za sebou a vždy v českém rekordu, který byl loni i rekordem světovým. "Když už jsem to vyhrála třikrát, budu to chtít vyhrát zase," prohlásila Špotáková. V posledních týdnech si šetřila bolavý loket z mistrovství světa, kde skončila druhá.

Jejími soupeřkami budou přemožitelka z Berlína Němka Steffi Neriusová i její krajanka Christina Obergföllová. Chybět nebude ani Ruska Maria Abakumovová, která z kvalifikace na MS drží nejdelší hod letošní sezony 68,92 metru. Nechybí ani bývalá světová rekordmanka z Kuby Osleidys Menéndezová.

Bába bude mít ve výškařském sektoru za soupeře mistra světa Jaroslava Rybakova z Ruska, jeho krajana Ivana Uchova a kvalitní Američany Andru Mansona a Jesseho Williamse. Šestému překážkáři z MS Svobodovi vypadli ze startovní listiny čtyři jeho berlínští přemožitelé, poběží ale mistr světa Ryan Brathwaite z Barbadosu. Naopak Novotný bude mít proti sobě všechny medailisty z MS.

Po víkendu se sprinterský fenomén Bolt rozhodne, zda ukončí sezonu, nebo odjede ještě k dvěma závodům do Asie. "Analyzujeme vystoupení v Soluni a zvážíme, jestli tam Usain pojede, nebo ne. Necháváme rozhodnutí po víkendu," řekl manažer Ricky Simms, který tak popřel informace, že Bolt se již rozhodl a lukrativně zaplacený start na mítincích v Šanghaji a korejském Tegu odřekl. "Jsem s organizátory v kontaktu, budu je informovat," řekl Simms.

Při finále sezony se budou rozdělovat odměny v celkově výši 3,02 milionu dolarů (více než 52 milionů korun). Vítěz každé z šestatřiceti disciplín dostane 30.000 dolarů (více než půl milionu korun), druhý 20.000 a bronzový medailista 12.000 dolarů. Za světový rekord je odměna 100.000 dolarů (asi 1,7 milionu korun).

Autor: ČTK