130 let

Ondřej Synek pózuje se stříbrnou olympijskou medailí. | foto: Roman Vondrouš, ČTK

Synek zvládl finiš a slaví stříbro

Sport
  •   10:02
PEKING - Česko se může radovat z další olympijské medaile. Skifař Ondřej Synek si po volnějším začátku dovesloval v dramatickém a těsném závěru pro stříbo. Vítězství bral Nor Olaf Tufte, který obhájil zlatou medaili z Atén. Třetí skončil úřadující mistr světa Mahe Drysdale z Nového Zélandu.
"Před závodem jsem samozřejmě doufal v první místo, ale jsem rád i za druhé," řekl Synek bezprostředně po dojetí do cíle. Viditelně se vydal ze všech sil. "Motá se mi šiška a sotva stojím," uvedl. Krátce po prvním rozhovoru mu dokonce musela místní lékařka pomáhat ledem chladit přehřátý a vyčerpaný organizmus.

Závod rozjel nejrychleji Brit Alan Campbell, Synek se držel v závěru finálové šestice v kontaktu s čelem závodu. Na třetí pětistovce zaútočil mistr světa z posledních tří let Drysdale, ale na posledním půlkilometru nasadil k finiši Synek a posouval se vpřed. Předstihl Belgičana Tima Maeyense a dostal se na úroveň Tufteho, s nímž udolali tuhnoucího Drysdalea.

"Trochu mě překvapilo, jak to všichni od začátku napálili. Pak jsem se dokázal dotáhnout na špici, ale myslel jsem, že bojuju s Tuftem o druhé a třetí místo," přiznal pětadvacetiletý Synek, jenž si nevšiml v první dráze odpadajícího Drysdala. "Dokázal jsem se ještě k Tuftemu přiblížit, ale on můj nástup odrazil," řekl Synek.

Dvaatřicetiletý Nor nakonec útok o sedm let mladšího českého konkurenta odrazil a porazil ho o osm desetin sekundy. Synek tak po pátém místě na dvojskifu v Aténách získal první olympijskou medaili, ale na velké zlato stále čeká. Skifařské stříbro získal i jeho předchůdce Václav Chalupa v Barceloně 1992.

Výsledky:
Muži:
Skif: 1. Tufte (Nor.) 6:59,83, 2. Synek (ČR) 7:00,63, 3. Drysdale (N. Zél.)
7:01,56, 4. Maeyens (Belg.) 7:03,40, 5. Campbell (Brit.) 7:04,47, 6.
Karonen (Švéd.) 7:07,64.
Autor: Lidovky.cz