130 let
Jekatěrina Makarovová.

Jekatěrina Makarovová. | foto: Reuters

Azarenková postoupila do semifinále US Open, Strýcová uspěla v deblu

US Open
  •   20:25aktualizováno  21:43
NEW YORK (Od našeho zpravodaje) - Ve dvou posledních ročnících prošla tenistka Viktoria Azarenková do finále US Open, letos se jí to nepovedlo. Ve čtvrtfinále ji vyřadila Jekatěrina Makarovová 6:4, 6:2 a stala se třetí semifinalistkou turnaje. Barbora Záhlavová-Strýcová postoupila do stejné fáze US Open ve čtyřhře, vyřadila krajanku Andreu Hlaváčkovou.

Šestadvacetiletá Ruska Makarovová už čtyřikrát hrála na grandslamech čtvrtfinále, do semifinále však prošla letos poprvé. Dokonce bez ztráty setu!

Ve dvou sadách vyřídila i Viktorii Azarenkovou, bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou finalistku US Open. Klíčový byl závěr prvního setu, kde si Běloruska za stavu 4:5 neudržela vedení 40:15 při servisu a důležitý game ztratila.

Ve druhé sadě si rovněž obě hráčky zprvu držely servis, za stavu 3:2 pro Makarovovou však Azarenková nezvládla několik výměn, ztratila servis a v návalu zlosti rozmlátila svou raketu.

Ze ztráty servisu už se nevzpamatovala, naopak si do konce setu prohrála ještě jeden game při vlastním podání a s turnajem se rozloučila po prohře 4:6, 2:6.

Zato Ruska zářila: „Jsem ráda, že se mi konečně povedlo dostat se do semifinále. Bylo úžasné hrát na kurtu Arthura Ashe, nikde jinde není takové publikum.“

České derby v deblu zvládla Záhlavová-Strýcová

Letos v březnu na turnaji v Indian Wells se poprvé daly ve čtyřhře dohromady Barbora Záhlavová-Strýcová a 43letá Kimiko Dateová-Krummová z Japonska. A na svém šestém společném turnaji prošly do grandslamového semifinále.

Pomohla jim k tomu výhra nad jiným česko-asijským párem. Ve čtvrtfinále porazily osmou nasazenou dvojici Andrea Hlaváčková a Čeng Ťie z Číny 6:3, 4:6, 6:3. Po výhře nad čínsko-tchajwanským párem Pcheng Šuaj a Hsieh Su-wei, které byly na US Open nasazenými dvojkami, tak vyřadily další favoritky.

„Jsme moc spokojené s tím, jak jsme dnes hrály. A doufáme, že to nebude konečná,“ řekla Záhlavová-Strýcová, která se rovněž poklonila své partnerce. „Hrát na této úrovni v jejím věku, to je úžasné.“
A Japonka jí kompliment vrátila: „Musím poděkovat Barboře. Jsi neuvěřitelná. Ty jsi ta, která tuto dvojici táhne,“ vykládala s úsměvem.

„Kdo by to řekl, že skoro v 44 letech budu v semifinále. Sama tomu nemůžu uvěřit. Ale jak říkala Bára, ještě není dohráno.“ Příště čeká na česko-japonský pár ruské duo Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová.

Tenisové US Open

ŽENY 

Dvouhra - čtvrtfinále: 

Makarovová (17-Rus.) - Azarenková (16-Běl.) 6:4, 6:2.

Čtyřhra - čtvrtfinále: 

Dateová-Krummová, Záhlavová-Strýcová (Jap./ČR) - Hlaváčková, Čeng Ťie (8-ČR/Čína) 6:3, 4:6, 6:3.

Smíšená čtyřhra - semifinále: 

Spearsová, González (USA/Mex.) - Townsendová, Young (USA) 6:3, 6:4.

Autor: