130 let

Český tenista Lukáš Rosol. | foto: ČTK/AP

Rosol prohrál finále ve Stuttgartu, sestry Plíškovy mají titul ze čtyřhry

Davis Cup
  •   17:33aktualizováno  19:48
STUTTGART/PRAHA - Tenista Lukáš Rosol na svůj druhý titul na okruhu ATP nedosáhl. Ve finále antukového turnaje ve Stuttgartu osmadvacetiletý český daviscupový reprezentant prohrál se Španělem Robertem Bautistou Agutem 3:6, 6:4 a 2:6.

Rosol cestou do finále vyřadil pátého nasazeného Němce Philippa Kohlschreibera či v semifinále turnajovou dvojku Rusa Michaila Južného, na třetího nasazeného Bautistu ale od počátku ztrácel. Španěl získal hned jeho první servis a vedení 2:0 dotáhl k vítězství 6:3.

Ve druhé sadě Rosol postupně zlepšoval hru a užíval si přízně početného stuttgartského publika. Český hráč byl vždy o game napřed a vítěz červnového turnaje v nizozemském Hertogenboschi Bautista tlak nakonec neustál za stavu 4:5, takže rozhodnout musel třetí set.

V něm však 48. hráč světa Rosol nestihl začátek a soupeře, kterému v žebříčku patří 23. příčka, pustil do rozhodujícího náskoku 3:0. Šestadvacetiletý Bautista už nezaváhal a dočkal se druhého turnajového triumfu v tomto roce i v kariéře.

"Klíčové bylo stát se zdí a pokusit se Lukáše rozhýbat," uvedl Španěl. V pondělí se poprvé posune do první dvacítky světového žebříčku. "Od začátku sezony jsem věřil sobě i tomu, co dělám. Dařilo se mi a byla jen otázka času, kdy se to povede," komentoval svůj posun v pořadí ATP.

Rosol se mohl stát třetím českým vítězem ve Stuttgartu po Tomáši Šmídovi (1979) a Ivanu Lendlovi (1985). "Dneska mi to úplně nešlo. Snažil jsem se najít správný rytmus, ale nefungovalo mi podání. Musel jsem spoustu úderů hrát na riziko. Nehrál jsem tak dobře jako v předchozích zápasech, což je škoda, protože jsem se cítil tenhle týden dobře," prohlásil.

Na okruhu ATP hrál finálový zápas potřetí, dosud to bylo pokaždé v Bukurešti. Na rumunské antuce loni hladce zdolal Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze, letos v dubnu na ní podlehl ve dvou setech Bulharovi Grigoru Dimitrovovi.

Tenisový turnaj mužů ve Stuttgartu (antuka)

Dvouhra - finále: Bautista (3-Šp.) - Rosol (ČR) 6:3, 4:6, 6:2.

Čtyřhra - finále: Kowalczyk, Sitak (Pol./Rus.) - García-López, Oswald (Šp./Rak.) 2:6, 6:1, 10:7.

Sestry Plíškovy otočily zápas v Bad Gasteinu

České turnajové dvojky ztratily s pátým nasazeným párem první sadu a ve druhé přišly jako první o svůj servis a prohrávaly 2:3, pak už však soupeřkám nenechaly ani game. V rozhodující sadě Plíškovy nabraly manko 0:5, nakonec ovšem zvítězily 10:6.

Společně slaví dvaadvacetiletá dvojčata druhý deblový titul, ten první získala také v Rakousku loni v říjnu v Linci. Ve finále neuspěla jen minulý rok v červenci v Palermu. Karolína ještě vyhrála letos v květnu turnaj v Norimberku, kde hrála s Nizozemkou Michaellou Krajickovou.

Ve finále dvouhry porazila německá tenistka Andrea Petkovicová Shelby Rogersovou z USA dvakrát 6:3.

Šestadvacetiletá Petkovicová si tak poradila s kvalifikantkou, která v prvním kole vyřadila Kristýnu Plíškovou a v semifinále nasazenou dvojku Italku Saru Erraniovou.

Čtvrtá nasazená Němka dosáhla na čtvrtý titul na okruhu WTA a po triumfu v Charlestonu druhý letošní. Na antuce v Bad Gasteinu vyhrála už jednou, slavila tu svůj premiérový titul v kariéře v roce 2009.

Turnaj žen v Bad Gasteinu

Dvouhra - finále: 
Petkovicová (4-Něm.) - Rogersová (USA) 6:3, 6:3

Čtyřhra - finále: 
Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (2-ČR) - Klepačová, Torróová (5-Slovin./Šp.) 4:6, 6:3, 10:6

Autoři: ČTK, Lidovky.cz