130 let

Český tenista Tomáš Berdych | foto: ČTK

Rozhovor

Nadal je zpátky ve formě. A já na něj neumím, přiznává Berdych

Sport
  •   15:13
INDIAN WELLS (Od spolupracovníka LN v USA) - Ani po dvanácté za sebou česká tenisová jednička Tomáš Berdych nestačil na Španěla Rafaela Nadala. Na prestižním turnaji v kalifornském Indian Wells série Masters 1000 tak s ním v semifinále prohrál 4:6 a 5:7, i když v sobotu v druhé sadě podával za stavu 5:3 na vítězství v setu.

V tu chvíli to vypadalo na možný zvrat v utkání. Proč to nakonec nevyšlo?
Myslím, že se jednalo o vyrovnaný zápas, jen bohužel ve chvíli, kdy jsem ho brejknul, tak mne zradilo podání a v posledních dvou mých gamech jsem dal snad jen jeden první servis. Rafa v tu chvíli podával úžasně, minul v závěru jen jeden první servis, a to rozhodlo o vítězství.

K TÉMATU

Za stavu 5:5 jste při breakballu netrefil vysokou smeč do kurtu. Bylo hodně náročné hrát v těchto klimatických podmínkách?
To se někdy prostě stane, míček se mi ztratil ve sluníčku. Tady se hraje každý den za slunečného počasí bez mráčku, a tak se to přihodí. Jedná se o jeden případ z deseti a je jen škoda, že se to stalo v tak důležité chvíli.

Nadala jste neporazil už skoro sedm let, od roku 2006. Čím to je, že zrovna na něj nemůžete najít recept?
Nevyhovuje mi jeho hra, to nebudu zastírat. Nesedí mi ty jeho topspiny, které navíc skáčou jinak, protože je levák. Navíc v těchto horkých podmínkách je on jako ryba ve vodě. Jeho forma tady roste zápas od zápasu. Největší šance tady na něj měl Gulbis, kdy Rafa se pohyboval ještě trochu opatrně. To, jak si snadno poradil s Federerem, mu dodalo hodně sebevědomí, a proti mně hrál už velmi agresivně. Myslím, že je zpět ve své staré formě.

Jak jste spokojen s celým turnajem v Indian Wells: Semifinále je asi úspěch, když zde nechyběl nikdo z první světové dvacítky...
Samozřejmě, že semifinálová prohra mrzí, ale celkově se jednalo o úspěšný turnaj. Ale nerad prohrávám, proto si myslím, že by bylo dobré opět nějaký ten turnaj vyhrát a neodjíždět s prohrou. Cením si však toho semifinále, protože nikdy za moji kariéru jsem se na tomto prestižním turnaji nedostal tak daleko.

Za posledních pět let se na čele tenisového žebříčku nezměnila čtyři jména, která vládnou mužskému tenisu – Federer, Djokovič. Nadal a Murray. Kdy dojde ke střídání generací?
Myslím, že se přibližuji, David Ferrer již Nadala v žebříčku krátce předstihl. Ale ta čtyřka je skutečně neuvěřitelná, Nevím, jak se jim daří podávat trvale takové úžasné výkony. Je opravdu těžké je porazit. Já se však musím soustředit sám na sebe, na zlepšování mé hry, být trpělivý a snad jednoho dne si budu moci říct, že veškerá ta snaha byla k něčemu.

Před dalším turnajem v Miami máte nyní pár dní volna, bude odpočívat či vyrazíte na golf?
Jedná se turnaj podobného formátu jako tady v Indian Wells, tudíž budu první zápas hrát asi až v pátek nebo v sobotu. Není mi úplně vhod, že budu čekat pět dní na další zápas. Na golf bych tu rád šel, hřiště tu prý mají úžasné, ale myslím, že se budeme rychle přesouvat na Floridu, abych se včas aklimatizoval na tamní klimatické a tenisové podmínky, které jsou úplně než v Indian Wells. Navíc je tam o tři hodiny posunutý čas.

Tradičně jste v Miami vždy hrál lépe než zde v Kalifornii, můžeme se tudíž těšit na finále?
No to by bylo báječné, ale vždycky ta statistika neplatí. Vloni například jsem dosáhl lepšího výsledku tady v Indian Wells než v Key Biscayne. Tamní podmínky jsou také velmi náročné, často se tam objeví vysoká vlhkost vzduchu, dusno, ale míče létají trochu stabilněji. Taky kurty jsou tam rychlejší než tady, což mi také nahrává. Takže uvidíme.

Autor: