Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tichý Ničitel tuzemské scény. Legierski má nový manažerský tým, cílem je Klein a třeba i UFC

Mateusz Legierski slaví s pásem organizace Oktagon MMA. foto: Instagram Mateusz Legierski

PRAHA - Určitě jste si toho všimli. Polská kometa scény MMA Mateusz Legierski byl v předchozích dnech v Praze, kde stihl chodit po památkách, podívat se na show Karlose Vémoly a také podepsat nové smlouvy. Manažerské smlouvy.
  12:59

Má přezdívku „Dynamit“, ale klidně by si mohl říkat „Ničitel“ či „Demolition Man“. Stále teprve čtyřiadvacetiletý Polák Mateusz Legierski, který pochází ze skromných lesnických poměrů, má za sebou čtyři zápasy v česko-slovenské lize OKTAGON MMA (dále jen Oktagon) a všechny opanoval.

Mateusz Legierski se svým trenérským i manažerským týmem.
Mateusz Legierski se svým trenérským i manažerským týmem.

A přestože až ten poslední proti Miroslavu Štrbákovi mu zajistil pás šampiona této organizace v lehké váze, možná ještě větší respekt a uznání si získal předchozími demolicemi Michala Konráda a dvojice Ronald Paradeiser – Jakub Bahník.

Rodák z Koniakowa pak stihl během jarní koronavirové pauzy vyzvat snad celou tuzemskou scénu v čele se slovenskou hvězdou Ľudovítem Kleinem, který ale zápasí o váhu níže, aby následně podepsal v květnu kontrakt s domácí organizací KSW. Ta má ale s Oktagonem nadstandardní vztahy, a tak Legierski může dál cílit i na tuzemskou scénu.

„Určitě je pro nás zápas s Kleinem zajímavý, ale bude to podle našich not, ne jeho. Možná teď povyprávěl svůj příběh jistému webu, ale to je jeho verze a pravda, skutečnost je jiná,“ rýpl si do Legierskiho na dálku ve svém pořadu Letem světem spolu-promotér Oktagonu Ondřej Novotný.

Narážel na slova polského chasníka, který v kariéře z 72 zápasů (dle svých statistik) prohrál pouze tři (vždy s týmovým parťákem na domácí scéně, když spolu nechtěli bojovat a o vítězi si hodili mincí), pro web MMA Shorties

Ten přišel o pár dní dříve s informací, že Oktagon souboj s Kleinem skutečně Legierskimu nabídl, ale v meziváze a na tři kola. „Je to nesmysl, pokud se ti dva utkají, tak jedině na titul a v pérové váze, což je váha Lajoše Kleina,“ doplnil svůj pohled na věc Novotný.

Pravdou ale je, že svěřenec Michala Mankiewicze, který se věnuje MMA od dětství a od střední školy, kdy se přestěhoval do Těšína, věděl, že se chce stát profíkem, nebyl v české metropoli jen pro to, aby poškádlil vedení organizace, ve které drží šampionský titul.

Byl zde podepsat novou manažerskou smlouvu pro české území (v Polsku jej zastupuje Amadeusz Rybica). „Máme s ním velké plány, je to neskutečný talent, věřím, tohle je pro nás velmi cenné a důležité partnerství a spolupráce,“ řekl pro Lidovky.cz advokát Michal Dittrich, jehož společnost DITTRICH & CO postupně rozšiřuje své portfolio také do světa sportu.

Mateusz Legierski se svým trenérským i manažerským týmem.

Ostatně, dalo se to čekat, když právě on zastupuje v právních záležitostech i další dvě hvězdy Oktagonu – Karlose Vémolu a Michala Martínka. Byť on sám je velkým milovníkem klasického boxu, jemuž se učí u bývalého několikanásobného českého šampiona Dana Táborského.

Že by mohl být mezi profesionály neporažený (6-0) Legierski pro novou manažerskou stáj ternem se možná již brzo ukáže. Oktagon či KSW rozhodně nejsou konečným cílem tohoto dosavadního kata česko-slovenských bijců a pokud by došlo na zápas s Kleinem, dá se bez přehánění říct, že by mohlo jít o souboj, ve kterém si vítěz zajistí šanci jménem UFC… 

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...