Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Třesk v Norsku. Sdruženářská velmoc je bez koučů, v krizi dostali výpověď téměř všichni zaměstnanci

Sport

  13:41
Oslo - Norští sdruženáři včetně vládce posledních dvou sezon Světového poháru Jarla Magnuse Riibera se na konci měsíce ocitnou bez většiny trenérů. Domácí lyžařský svaz v důsledku úsporných opatření vyvolaných pandemií nového typu koronaviru propustí k 1. dubnu téměř všechny zaměstnance. Řekl to předseda úseku severské kombinace Edgar Fossheim.

Norský běžec na lyžích Petter Northug foto: Reuters

Olympijský vítěz popsal boj s koronavirem: Nejhorší virus, jaký jsem zažil. I chůze mě vyčerpá na několik hodin

„Týká se to nás všech,“ řekl Fossheim listu VG. „Setkali jsme se kvůli tomu se sportovci a trenéry. Je to vášeň, co nás teď pohání,“ dodal. Výpověď dostali členové vedení úseku, trenéři i řadoví zaměstnanci. Sportovců se opatření netýká.

Norové v minulé sezoně opanovali Světový pohár. Riiber obhájil celkové prvenství, poté co vyhrál 14 ze 17 uskutečněných závodů. Jeho reprezentační kolega Jörgen Graabak obsadil v seriálu druhé místo a teprve devatenáctiletý Jens Luras Oftebro skončil čtvrtý.

Celý norský lyžařský svaz podle listu už nyní vypočítal ztráty na 2,56 milionu eur (70 milionů korun), ohroženy jsou i naplánované příjmy ve výši dalších zhruba 1,7 milionu eur. Šetřit musejí i skokané, reprezentační kouč Rakušan Alexander Stöckl ale zůstává. Propuštěno má být 96 ze 142 svazových zaměstnanců.

Autor: