130 let

Maskoti olympijských her Neve (vlevo) a Gliz. | foto: ČTK

Turín zažije první „zelenou“ olympiádu

Sport
  •   16:19
BRUSEL (Od stálé zpravodajky LN) - Přenosné skokanské můstky, úsporné žárovky nebo splachování dešťovou vodou. To jsou jen některé „zelené“ vymoženosti, kterými se mohou pochlubit organizátoři blížící se olympiády v Turíně.
Italský region Piemonte vzal ochranu životního prostředí během her natolik vážně, že získaly několik certifikátů kvality šetrné vůči krajině a Evropská komise letošní olympiádu označila za „historicky první skutečně zelenou sportovní událost na evropském kontinentě.“

Pořadatelé se rozhodli pro k přírodě vstřícný přístup ze dvou důvodů. Jednak proto, jak nedávno v Bruselu řekl šéf organizačního výboru v Turíně Valentino Castellani, „je v zájmu nás všech nedrancovat okolí“. „A také proto, že když jsme si porovnali náklady například na nákup speciálních jímek na odchytávání dešťové vody s tím, kolik bychom zaplatili za znečištění tamních podzemních vod, zjistili jsme, že nás zelená cesta vyjde levněji,“ dodal Castellani.

Nálepku zelených her získali organizátoři za celkový přístup k hlavnímu sportovnímu klání letošní zimy, od hrubých staveb přes tištění letáků na recyklovaném papíru až po omezování provozu na parkovištích, aby nedošlo k překročení koncentrace výfukových plynů.

Sami sportovci a návštěvníci si pak mohou všimnout jedné zajímavosti: teplou vodu bude v olympijské vesnici ohřívat dva tisíce metrů čtverečních solárních panelů a všechna okna v ubytovnách jsou záměrně situována na jih, aby se maximálně využilo slunečních paprsků. Splachovat se bude dešťovou vodou a svítit zásadně úspornými žárovkami. Podobně vybavené bude také tiskové středisko, které splňuje nejvyšší nároky na ekologicky šetrnou stavbu včetně úspory energie, recyklace vody a použití přírodních materiálů.

Budova se také plně využije i poté, co hry skončí: poté se přemění na koleje pro vysokoškoláky. Kromě staveb se Turínští snažili co nejméně poškodit okolní krajinu při konstrukci vlastních závodišť. Upustili od původního záměru postavit na stálo pět nových skokanských můstků, kvůli kterým by se významně zasáhlo do koryta řeky Chisono a poškodila krajina chráněná evropským systémem Natura 2000.

Namísto toho postavili můstky, které půjde po skončení her složit a přesunout jinam. Navíc je nasměrovali tak, že se reliéf kopců nebude nijak měnit.

Běžkařská trasa pak z větší části kopíruje letní turistické stezky, takže se nemuselo tolik kácet. Tam, kde závodiště zasahuje do lesní školky, byly mladým stromkům pořízeny speciální ochranné poklopy ze dřeva.
Autoři: Lidové noviny