130 let

Šance byly, góly ne. | foto: ČTK

Turnaj fotbalistek viděl na úvod remízu favoritek

Sport
  •   18:50
PEKING - Souboj dvou největších favoritů na triumf v olympijském turnaji fotbalistek mezi Brazílií a Německem skončil bezbrankovou remízou. Brazílii tak dnes v Šen-jangu nevyšla odplata za finále loňského mistrovství světa, v kterém podlehla evropským soupeřkám 0:2.

Nejrychlejší gól v historii ženských olympijských turnajů padl v utkání Norska s týmem USA. Seveřanky poslala už ve druhé minutě do vedení Leni Larsenová-Kaurinová, čímž překonala rekord Němky Pii Wunderlichové, která v roce 1996 v Atlantě dala Brazilkám gól ve čtvrté minutě. V tomto čase dnes přidala druhou norskou branku Melissa Wiiková a zpečetila překvapivou porážku favorizovaných Američanek. V utkání plnila roli čtvrté rozhodčí Dagmar Damková.

V duelu plném šancí nedokázaly na výsledku nic změnit ani držitelka ocenění pro nejlepší fotbalistku světa za poslední dva roky Brazilka Marta, ani její předchůdkyně a trojnásobná nejlepší hráčka planety Birgit Prinzová. Zejména brazilská hvězda mohla rozhodnout o vítězství, když šla pár minut před koncem sama na německou brankářku Nadine Angererovou, ta však udržela čisté konto.

Úspěšný vstup do turnaje mají za sebou fotbalistky domácí Číny, které za mohutného povzbuzování 38 tisíc diváků porazily 2:1 Švédsko.

Skupina E (Tchien-ťin):
Argentina - Kanada 1:2 (0:1)

Branky: 85. Maniclerová - 27. Chapmanová, 72. Langová.
Čína - Švédsko 2:1 (1:1)
Branky: 6. Sü Jüan, 72. Chan Tuan - 38. Schelinová.

Skupina F (Šen-jang):
Německo - Brazílie 0:0
.
KLDR - Nigérie 1:0 (1:0)
Branka: 27. Kim Kjong Hwa.

Skupina G (Čchin-chuang-ta):
Japonsko - Nový Zéland 2:2 (0:1)

Branky: 72. Mijamaová z pen., 86. Sawaová - 37. Yallopová, 56. Hearnová z pen.
Norsko - USA 2:0 (2:0)
Branky: 2. Larsenová Kaurinová, 4. Wiiková.

Autor: ČTK