Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Velké úspěchy, ale i kokain a rychlá jízda. Průšvihář a král na běžkách Northug slaví pětatřicet let

Norský běžec na lyžích Petter Northug foto: Reuters

Oslo/Praha - Norský běžec na lyžích Petter Northug se zapsal do historie sportu mimo jiné ziskem 13 titulů z mistrovství světa. Proslul však také svými problémy s disciplínou a životosprávou. Bývalý král běžeckého lyžování, který 6. ledna oslaví pětatřicetiny, byl nedávno odsouzen k sedmi měsícům vězení za opakované závažné dopravní přestupky a držení drog.
  11:59

Fenomenální lyžař Northug vedle 13 titulů z mistrovství světa získal dvě olympijská zlata na hrách v roce 2010 ve Vancouveru a také dvakrát vyhrál celkové hodnocení Světového poháru (2010 a 2013). Kariéru ukončil v roce 2018.

STUPNĚ VÍTĚZŮ. Lukáš Bauer (vlevo) si z padesátky ve Falunu odveze světové...
Peter Northug předvedl famózní finiš.

Rodák z Mosviku na sebe výrazněji upozornil dvěma zlatými a dvěma stříbrnými medailemi z MSJ 2005 v Rovaniemi, celkem má na kontě rekordních šest juniorských titulů. Ve Světovém poháru debutoval v březnu 2005, na stupně vítězů se poprvé probojoval o rok později díky triumfu ve skiatlonu ve Falunu. Vyhrál 20 závodů a dalších 18 etapových. Jeden z nejúspěšnějších běžců na lyžích všech dob soupeře drtil mocným finišem. Na MS 2009 v Liberci získal tři zlaté medaile, totéž se mu povedlo i o dva roky později v Oslu. Na OH 2014 v Soči sice vyšel naprázdno, o rok později na šampionátu ve Falunu ale triumfoval čtyřikrát a s 13 zlatými se stal nejúspěšnějším běžcem historie MS.

Už během aktivní kariéry se slavný Nor dostal do křížku se zákonem, protože v květnu 2014 způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu a z místa utekl. Byl tehdy odsouzen na 50 dnů do vězení a k pokutě. S žádostí, aby si trest odpykal až po sezoně, uspěl a mohl tak ještě startovat na šampionátu ve Falunu.

Nedávno veřejně přiznal, že má problémy i s drogami. Naposledy jej policejní hlídka zastavila v srpnu kvůli rychlé jízdě a v domě poté našla menší množství kokainu. Při řízení pod vlivem drog nebyl. V mobilním telefonu však vyšetřovatelé našli videa, která Northug během zběsilé jízdy natáčel a posílal přátelům.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...