Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Velké úspěchy, ale i kokain a rychlá jízda. Průšvihář a král na běžkách Northug slaví pětatřicet let

Norský běžec na lyžích Petter Northug foto: Reuters

Oslo/Praha - Norský běžec na lyžích Petter Northug se zapsal do historie sportu mimo jiné ziskem 13 titulů z mistrovství světa. Proslul však také svými problémy s disciplínou a životosprávou. Bývalý král běžeckého lyžování, který 6. ledna oslaví pětatřicetiny, byl nedávno odsouzen k sedmi měsícům vězení za opakované závažné dopravní přestupky a držení drog.
  11:59

Fenomenální lyžař Northug vedle 13 titulů z mistrovství světa získal dvě olympijská zlata na hrách v roce 2010 ve Vancouveru a také dvakrát vyhrál celkové hodnocení Světového poháru (2010 a 2013). Kariéru ukončil v roce 2018.

STUPNĚ VÍTĚZŮ. Lukáš Bauer (vlevo) si z padesátky ve Falunu odveze světové...
Peter Northug předvedl famózní finiš.

Rodák z Mosviku na sebe výrazněji upozornil dvěma zlatými a dvěma stříbrnými medailemi z MSJ 2005 v Rovaniemi, celkem má na kontě rekordních šest juniorských titulů. Ve Světovém poháru debutoval v březnu 2005, na stupně vítězů se poprvé probojoval o rok později díky triumfu ve skiatlonu ve Falunu. Vyhrál 20 závodů a dalších 18 etapových. Jeden z nejúspěšnějších běžců na lyžích všech dob soupeře drtil mocným finišem. Na MS 2009 v Liberci získal tři zlaté medaile, totéž se mu povedlo i o dva roky později v Oslu. Na OH 2014 v Soči sice vyšel naprázdno, o rok později na šampionátu ve Falunu ale triumfoval čtyřikrát a s 13 zlatými se stal nejúspěšnějším běžcem historie MS.

Už během aktivní kariéry se slavný Nor dostal do křížku se zákonem, protože v květnu 2014 způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu a z místa utekl. Byl tehdy odsouzen na 50 dnů do vězení a k pokutě. S žádostí, aby si trest odpykal až po sezoně, uspěl a mohl tak ještě startovat na šampionátu ve Falunu.

Nedávno veřejně přiznal, že má problémy i s drogami. Naposledy jej policejní hlídka zastavila v srpnu kvůli rychlé jízdě a v domě poté našla menší množství kokainu. Při řízení pod vlivem drog nebyl. V mobilním telefonu však vyšetřovatelé našli videa, která Northug během zběsilé jízdy natáčel a posílal přátelům.

Autor:

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...