130 let
Extrémní skoky při Red Bull Storm Chase.

Extrémní skoky při Red Bull Storm Chase. | foto: Lidovky.cz

VIDEO: Orkán a vlny vysoké jako dům? Nevadí, jdeme surfovat!

Sport
  •   15:01
Rozbouřené moře s děsivými stěnami obrovských vln, vítr přes 100 kilometrů za hodinu, nesnesitelný déšť. Čas schovat se do peřin? Ne pro každého, skupina odvážlivců právě teď ožívá a nadšeně vyráží na moře. Tohle je Red Bull Storm Chase, nejdrsnější windsufingový závod na světě.

V čem tato extrémní akce spočívá? Tým deseti nejlepších windsurferů na světě čeká, až se objeví příznivé počasí na závodění, v tomto případě „bouře roku“. A to kdekoliv na světě. Když se tak stane, během několika málo hodin se celý štáb Red Bull Storm Chase včetně rozhodčích a veškerého vybavení přesune na určené místo a surfaři se vrhnou vstříc rozbouřenému oceánu. 

Co je tam čeká? Mezi vlnami a bičováni větrem o síle orkánu musí jezdci nejen přežít, ale i zaujmout na břehu stojící porotu. Umění jízdy na vlnách a skokanské dovednosti, to surfaři předvádějí během dvacetiminutových rozjížděk. Skoky do výše deseti metrů a tvrdé pády nejsou zde ničím výjimečným. 

Nic víc není třeba dodávat. Podívejte se na záznam z třetího a finálového podniku Red Bull Storm Chase, který se letos konal v anglickém Cornwallu. Podmínky byly skutečně ideální: vítr o rychlosti 112km/h a až desetimetrové vlny. Co víc si přát, že?

Autor: Ondřej Kopřiva