130 let

Bernard Tomic (vlevo) a Nick Kyrgios (foto ilustrační) | foto: Reprofoto

VIDEO: Bez naprostého zájmu. Tenisový rebel Tomic odchodil zápas, za stejný prohřešek už dříve pykal

Sport
  •   5:00
Bielle - Dlouhodobou nálepku kontroverzního tenisty má na sobě Bernard Tomic. Osmadvacetiletý Australan je vyhlášený na kurtech i mimo ně svými častými výstřelky, posledním incidentem Tomice budiž odchozené první kolo deblové soutěže v italském Bielle.

Vyřazení z daviscupového týmu Austrálie, napadení policisty či památná věta „Jsem v pasti. Tenis hraju pro peníze. Musím ho hrát.“ To jsou namátkou výstřelky tenisového rebela Bernarda Tomice.

Bernard Tomic (vlevo) a Nick Kyrgios (foto ilustrační)
Bernard Tomic.

Někdejší naděje světového tenistu, která dokráčela v roce 2011 do čtvrtfinále Wimbledonu, na sebe strhla pozornost na halovém challengeru v italské Bielle, kde po vypadnutí v prvním kole dvouher nastoupila i do deblů.

Do něho vstoupil Tomic s Akirou Santillanem z pozice náhradníků do první kola proti rakousko-indické dvojici Tristan-Samuel Weissborn-Purav Raja. Divácky nezáživný duel Tomic doslova a do písmene odchodil a jenom zásluhou nepovedeného výkonu soupeřů duel dokráčel až do tiebreaku, po kterém australská dvojice prohrála 2:6, 7:5 a 3:10.

Pro Bernarda Tomice to není první podobně odevzdaný výkon, bývalý sedmnáctý hráč světového žebříčku ATP vypustil například v roce 2019 své vystoupení na Wimbledonu, když Jo-Wilfriedu Tsongovi podlehl ve své úvodní partii v All England Clubu 2:6, 1:6, 4:6. Celé utkání trvalo pouhých 58 minut a Tomic přišel o odměnu za první kolo 45 000 liber (1,3 milionu korun).

Důvodem tohoto rozhodnutí totiž byl fakt, že Tomic podobně lajdácky odehrál první kolo Wimbledonu v roce 2017, za což následně dostal pokutu 15 000 liber z důvodu, že předstíral zranění a následné vyjádření, že ho nejprestižnější grandslamový turnaj historie nudí.

Autor: dak