• Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Jaromír Jágr | foto: ČTK

Vítězství Rangers režírovali čeští hráči

Sport
  •   9:13
NEW YORK - Čeští hokejisté ve službách New Yorku Rangers opanovali pondělní utkání proti Minnesotě. Na vítězství 3:1 se podílel Petr Průcha dvěma góly, Martin Ručinský třemi přihrávkami, Martin Straka brankou a asistencí a Jaromír Jágr dvěma finálními pasy.

Rangers doma přehráli defenzivně založenou Minnesotu především díky perfektní souhře Čechů. Hráč jiné národnosti se v jejich barvách tentokrát bodově neprosadil. Hvězdou zápasu byl benjamínek Petr Průcha, který využil dvě přesilovky.

Trenér Tom Renney prý domácím u videa pečlivě vysvětloval, jak přelstít obranný val soupeře. To se mu vyplatilo. Brankový ohňostroj ale nečekal. "Proto mě ani nepřekvapilo, že byl stav po čtyřiceti minutách 1:1," řekl trenér.

Minnesota vyčkávala na chyby soupeře, Rangers ale působili trpělivým dojmem. Zejména v poslední dvacetiminutovce. Taktika vyšla domácím mistrovsky a v závěrečné části rozhodli o svém pátém domácím vítězství za sebou. "Kouč nás o přestávce nabádal k trpělivosti, že šance určitě přijdou," řekl Straka, který skóre uzavřel střelou do prázdné branky.

Průcha se poprvé v sezoně trefil dvakrát v jednom utkání. Komentoval to ale se vší skromností. "První gól, ten ani nebyl můj. Jen jsem stál před brankou, ale puku jsem se nedotkl," uvedl. "No a druhý? To byla jen otázka štěstí," rozesmál se.

Nad startem Ručinského, který odehrál teprve druhé střetnutí po zranění, visel otazník. Litvínovský rodák však přemohl bolest a dosáhl tří asistencí. Jágr měl o jednu méně, přesto se se 43 body za 21 branek a 22 asistencí dostal do čela kanadského bodování NHL.

Dařilo se i Dominiku Haškovi s Václavem Varaďou v dresu Ottawy, jež vyhrála na ledě Floridy 6:3. Český gólman kryl 26 ran soupeře, útočník zaznamenal dva body za gól a asistenci.

Solidní výkony Haška s Varaďou ale zastínil autor svého premiérového hattricku v NHL Brandon Bochenski. "Nikdy se mi nic podobného nepovedlo. Jsem šťastný. Nevím, co dodat," rozplýval se hrdina noci, který navíc asistoval u Varaďova gólu.

Díky Haškovi jsou "Senátoři" nejméně inkasujícím mužstvem v NHL, zároveň ale mají i nejlepší produktivitu. Tu tentokrát naplno pocítil gólman Panterů Roberto Luongo. "Jméno hocha, který nám dal tři góly, jsem v životě neslyšel. Každopádně teď už si ho asi budu pamatovat," pobavil novináře svým výrokem gólman Floridy.

Hostům kromě zraněného Martina Havláta, za kterého právě zaskakuje Bochenski, chyběli i dva klíčoví beci - Zdeno Chára (disciplinární trest) a Wade Redden (koleno).

Ve třetím pondělním utkání zdolal Phoenix Atlantu 5:2. V dresu "Kojotů" si připsal asistenci i český obránce Zbyněk Michálek. Za hosty dosáhl 200. branky v NHL Marián Hossa.

Výsledky:
New York Rangers - Minnesota 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky: 4. a 52. Průcha (na obě Ručinský, na první Jágr, na druhou Straka), 60. Straka (Jágr, Ručinský) - 40. Dupuis. Střely na branku: 40:23. Diváci: 18.200.
 
Florida - Ottawa 3:6 (2:2, 0:2, 1:2)
Branky: 3. Hagman, 17. Van Ryn, 54. Nieuwendyk - 28., 42. a 46. Bochenski (na třetí Varaďa), 8. Neil, 17. Varaďa, 31. Alfredsson. Střely na branku: 29:43. Dominik Hašek odchytal v brance Ottawy celý zápas, kryl 26 střel a třikrát inkasoval, úspěšnost zásahů měl 90 procent. Diváci: 10.883.
 
Phoenix - Atlanta 5:2 (0:0, 1:2, 4:0)
Branky: 32. a 45. M. Johnson, 43. Mara, 47. Deveraux (Z. Michálek), 60. Comrie - 27. Vjačeslav Kozlov, 32. Marián Hossa. Střely na branku: 31:29. Diváci: 13.644.

Autor: ČTK