130 let
Ignacio Tejeda

Ignacio Tejeda | foto: Archiv Ignacia Tejedy

Z bolesti na hrudi při tréninku se vyklubal nádor. Tenisový talent přes podporu Nadala či Djokoviče v 17 letech zemřel

Sport
  •   7:50
Ignacio Tejeda patřil k nastupující generaci chilského tenisu. 26. ledna však sedmnáctiletý talent podlehl onkologickému onemocnění, nezachránila ho ani transplantace.

Měl talent i sportovní zápal. Nějakou dobu trénoval na Mallorce v akademii Rafaela Nadala. Okolí jej mělo za energického teenagera, který rád žertoval. Loni v březnu se však chilskému mladíkovi Ignaciu Tejedovi převrátil život. Během tréninku pocítil bolest na hrudi, kvůli níž nemohl ani pořádně odpalovat míčky.

‚Ne každý si potřebuje dělat reklamu.‘ Nadal nabádal ‚uvězněné‘ tenisty k pokoře a rýpl si do Djokoviče

„Nejprve jsme si mysleli, že jde o nějaké zranění,“ říkal Cristóbal Fuentes, tréninkový soupeř Tejedy. Biopsie však odhalila nádor, který měl velikost pěsti, navíc špatně dosažitelný - zasahoval do plíce, aorty, duté žíly i srdce.

Tejeda se přes těžkou diagnózu rozhodl bojovat. Do července podstoupil dvanáct dávek chemoterapie, a to i za cenu, že během léčby zhubnul o více než půlku své původní hmotnosti. Zdálo se, že terapie zabírá.

Ovšem záhy se objevil v Ignaciově těle další nádor blízko žeber. Ještě větší než ten předchozí. Naději představovala transplantace kostní dřeně, za níž se mohl vydat do amerického Houstonu. Ovšem náklady na zákrok stály 780 tisíc dolarů.

Sportovní hnutí v Chile založilo na pomoc Tejedovi charitativní sbírku, přes chilské tenisty se do ní zapojily také jejich hvězdní kolegové Rafael Nadal, Novak Djokovič či Dominic Thiem.

Po transplantaci se Tejeda ještě vrátil domů, ale 26. ledna bohužel zemřel.

„Je těžké říct něco, co jeho rodinu utěší. Chci zůstat u toho, co měl Ignacio vždy na paměti: být s lidmi, které kolem sebe shromáždil, kteří se mu snažili pomoci vyhrát tento boj. Mám na Ignacia krásné vzpomínky, nyní je však před námi těžká doba,“ prohlásil pro deník La Tercera Tejedův trenér Carlos Marchant.

Autor: kub