Bulgur je částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá pšenice s ořechovou chutí. Byl základní surovinou již ve starých civilizacích. Jako tepelně zpracovaná potravina je velmi lehce stravitelný, dodává vitalitu a nenadýmá.
Je vhodný i pro děti a sportovce. Můžete ho používat samostatně jako přílohu nebo na přípravu různých zeleninových salátů (tabbouleh) či masových jídel. Vybírejte vždy bulgur z ekologického zemědělství, radí ve své Bio kuchařce propagátorka zdravé výživy Hana Zemanová.
ČTĚTE TAKÉ: |
Bulgur má vysoký podíl vlákniny, hořčíku, fosforu a železa. Je v něm minimální množství tuku, zlepšuje funkci metabolismu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Připravíte ho snadno. V poměru 1:3 ho promícháte s horkou vodou a asi 12 minut povaříte, poté ho můžete přidat do polévky, po slití vody do salátů či nádivek. Hodí se i jako jako příloha k masu, kde nahradí brambory či rýži.
Bulgurová polévka
- 1 hrníček bulguru
- 1 květák
- 1 kořenová petržel
- 1 mrkev
- 1/2 menšího celeru
- pepř, sůl, polévkové bylinky
Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky, ve vroucí vodě uvaříme doměkka, okořeníme. Přidáme bulgur a asi 10 minut povaříme.
Bulgur s krůtím masem
- 500 gramů žampionů
- 500 g krůtího masa
- 1 hrnek bulguru
- 2 hrnky vody
- 1 menší pórek
- 1 červená paprika
- 1 lžička grilovacího nebo adžika koření
- sůl
Maso omyjeme, nakrájíme na kousky, promícháme s kořením a necháme v lednici odležet. Bulgur promíchejte s vodou a nechte hodinu bobtnat. Žampiony, papriku a pórek očistíme a nakrájíme na plátky.
Na pánvi rozehřejeme máslo a dáme na něj opéct maso. Mezitím vsypeme hrnek bulguru do větší misky a přelijeme ho 2 hrnky horké vody nebo vývaru. Necháme bobtnat. Na rozpáleném másle nebo oleji osmahněte maso, přidejte žampiony, pórek, papriku a duste asi deset minut. Slijte vodu z bulguru a přisypte ke směsi, nechte pár minut dusit a dochuťte.
Salát z bulguru z kuchařky Hany Zemanové (Smartpress)Veganský bulgurový salát s tofunézou 500 g bulguru (v biokvalitě) kořenová zelenina do klasického bramborového salátu (2 mrkve, 2–3 střední cibule, 1–2 petržele, 1 malý celer) 350 g nakládaných okurek nebo kapary 2 balení tofunézy (cca 300 g) nebo bílé tofu mořská sůl čerstvě namletý pepř 1–2 lžíce umeocta, 1 lžíce jablečného octa 1. Uvařte bulgur ve vroucí osolené vodě 5 minut bez míchání. Poté nechte dojít pod poklicí ještě dalších 10–15 minut. Vařte v poměru 1 díl bulguru na necelé 2 díly vody. Vychlaďte ho nebo propláchněte studenou vodou. 2. Zeleninu uvařte doměkka a nakrájejte. Vývar ze zeleniny si schovejte na polévku. 3. Smíchejte vychladlý bulgur s ostatními surovinami, dochuťte umeoctem, popřípadě solí či pepřem. 4. Pokud si chcete tofunézu sami vyrobit, povařte bílé tofu 5–10 minut ve 150–200 ml vody se solí a zeleninovým bujónem. Ještě horkou směs dejte do mixéru a během mixování postupně přidávejte olej (například olivový, ořechový nebo slunečnicový). Oleje přidávejte tolik, abyste ve výsledku získali hladký krém. Dochuťte bylinkami, hořčicí nebo umeoctem. |