Vařený chřest se strouhankou a pošírovaným vajíčkem (Roman Paulus)
Ingredience: 300 g bílého chřestu, 300 g zeleného chřestu, 50 g cukru, 50 g másla, sůl, citronová šťáva podle chuti, trocha másla a strouhanky na restování
Postup: Chřest důkladně oloupeme a konce pazochů zařízneme (zelený, pokud je křehký, loupat netřeba). Zelený chřest uvaříme v osolené vodě, bílý v chřestovém vývaru připraveném z vody, cukru, másla, citronové šťávy a soli (oba druhy by měly být dobře uvařené, ale ne rozvařené). Uvařený chřest vložíme do pánve s trochou másla a strouhanky a krátce orestujeme. Podáváme například s pošírovaným vajíčkem a novým bramborem.
Chřestový salát s kroupami (Jezte česky)
- 100 g krup
- 1/2 svazku zeleného chřestu
- 1/2 svazku bílého chřestu
- 1 svazek ředkviček
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 200 g zakysané smetany
na zálivku:
- 1/2 lžíce posekaného kopru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky plnotučné hořčice
- 1 lžička medu
- 2 lžíce oleje
- sůl
Kroupy pořádně propláchněte. Dejte je do kastrůlku a zalijte asi 1 l vody. Na mírném ohni je uvařte doměkka. Poté přebytečnou vodu slijte a kroupy propláchněte studenou vodou.
Než budou hotové, oškrábejte bílý a zelený chřest a odkrojte zavadlé konce. V širokém kastrolu uveďte k varu osolenou vodu se lžící citrónové šťávy. Vložte do ní oloupaný chřest a vařte ho 2–4 minuty (záleží na tom, jak jsou stonky silné). Poté jej přendejte do nádoby se studenou vodou a nechte ho v ní vychladnout.
Očistěte ředkvičky, nakrájejte je na kolečka a dejte do mísy. Vychlazený chřest nechte okapat, překrájejte ho na kratší kousky a přidejte k ředkvičkám. Přisypte propláchnuté vařené kroupy. Z kopru, citrónové šťávy, hořčice, medu, oleje a špetky soli připravte zálivku. Tou salát přelijte a na každou porci pak dejte lžíci zakysané smetany.
Krémová chřestová polévka s estragonem (Amade Restaurant)
Ingredience: 200 g bílého chřestu, 2 lžíce mouky, 2 lžíce másla, 1 svazek boquete garni, 200 ml smetany, 1 lžička estragonu, sůl, pepř
Postup: Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme chřestovým vývarem z chřestových slupek a důkladně provaříme s boquete garni. Přecedíme, dochutíme ,přidáme smetanu, máslo, oloupaný bílý chřest, estragon a vaříme ještě asi 30 minut. Rozmixujeme, scedíme a podáváme s opečenými chřestovými hlavičkami a olivovým olejem se snítkou estragonu.
Bílý chřest s čerstvými smrži a lososem (Pavel Sapík)
Ingredience: bílý chřest, smrže (popř. možno použít jiné chuťově výrazné houby), losos, holandská omáčka, cherry rajčata, rukola, máslo, sůl, pepř
Postup: Bílý chřest nakrájíme na kousky a krátce povaříme ve slané vodě. Potom doměkka restujeme na pánvi na másle. Kousky lososa opepříme, osolíme a orestujeme. Rajčata spaříme, oloupeme odstraníme jadřinec a nakrájíme na kousky. Smrže krátce orestujeme na másle. Vše podáváme s holandskou omáčkou.
Bílý chřest s máslem a krutonky
- 14 - 16 stonků bílého chřestu
- 150 g másla
- 4 krajíčky toastového chleba
- sůl, pepř
Očištěný chřest svážte do svazečků, vložte do vařící osolené vody a uvařte do měkka. Mezitím si nakrájejte chléb na malé kostičky. Chřest asi po 10 minutách vyjměte a osušte. Větší část másla rozpusťte na pánvičce, až začne zlátnout přidejte sůl a pepř. Na zbylém másle opečte dokřupava kostičky chleba. Chřest podávejte přelitý horkým máslem, posypaný krutonky.
Český chřestTuzemský chřest má dva základní druhy - bílý a zelený. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu pěstování - bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený dorůstá na světle, má menší objem a menší výnos a je dražší. |