V tomto chladnějším období se většina z nás začíná poohlížet více po červeném víně, které se servíruje v trochu vyšší teplotě. Nemusí to být ale jen červené víno, jsou i krásná a plná bílá vína, nebo třeba plnější a elegantnější růžová, která si můžeme v tomto období dát. Obecně platné pravidlo praví, že ke tmavému masu patří víno červené, v bílému masu bílé a touto jednoduchou analogií lze napárovat víno k jakémukoliv jídlu. Ono to ale tak jednoznačná pravda být nemusí. U vína lze jít dvěma směry.
První je doplnění chuti jídla, tedy zkusit vybrat víno, které bude ladit tónu hlavní suroviny.
Druhá možnost je hledat víno proti chuti pokrmu a najít tak krásný kontrast.
Druhá varianta je vhodná spíše pro zkušené pijáky vína, kteří chtějí překvapovat a hledat nové možnosti. Naopak pokud jde o člověka, který s párováním vína teprve začíná, zvolil bych metodu podobné chuti vína a jídla, tedy chuťové harmonie.
Co bych tedy doporučil k dýni nebo ke zvěřině?
Dýňové pokrmy si všeobecně žádají vína bílá, obzvláště vyniknou taková, která zrála metodou „sur lie“, tedy delším zráním na kvasničných kalech, což vínům přidává na těle a zlepšuje jejich strukturu. S nadsázkou krémová bílá vína výtečně doplňují jemnou dýni. Ovšem přesnou odrůdu je třeba zvolit i dle typu dýně. Dýní existuje mnoho druhů a každá má svou specifickou chuť. Třeba k dýňové polévce z dýně hokaido výborně ladí minerální víno s menším zbytkovým cukrem, k máslové dýni pak spíše půjde komplexnější víno nebo i lehčí červené víno.
K pernaté Rulandské modré
Tomáš BrůhaJeden z nejlepších českých someliérů, trojnásobný vítěz mistrovství České Republiky Trophée Bohemia Sekt a reprezentant Česka na mistrovství světa a na mezinárodních soutěžích pracoval celých 11 let jako hlavní someliér pro společnost Bohemia Sekt. V současné době pracuje jako head sommelier pro společnost Premier Wines & Spirits. |
Samotnou kapitolou je zcela jistě zvěřina, která neodmyslitelně patří k podzimnímu koloritu. Vysoká, nízká, pernatá, nabídka v tomto období je opravdu široká a stejně takové jsou i možnosti snoubení a kombinace s vínem. K pernaté zvěřině, krom klasiky v podobě odrůdy Pinot Noir, nebo chcete-li Rulandské modré, vyzkoušejte silnější a plnější růžové víno Tavel z francouzské oblasti Cotes du Rhone.
Medailonky nebo steaky z vysoké zvěřiny – z jelena, daňka nebo srnce – se skvěle pojí s elegantními víny z Bordeaux nebo třeba i s plnějšími víny ze Španělska, konkrétně z oblasti Rioja. Rozhodně však můžete sáhnout i po vínech z Itálie, ať už to bude toskánské Chianti nebo piemontské Nebbiolo. Doporučuji v průběhu podzimu vyzkoušet více variant, jelikož jen tak zjistíte, která z možností sedí vaší chuti nejlépe.
K lanýžům patří Nebbiolo
Každý gurmet se těší na opravdovou delikatesu podzimu, lanýže. V případě těch nejlepších lanýžů, tedy Piemontských, je kombinace s víny jasná. Určitě sáhněte po vínech ze stejného kraje. Sázkou na jistotu je kupříkladu zmíněné Nebbiolo nebo Barolo. Pokud si chcete dát víno k jemnějším pokrmům, například ke smetanovým omáčkám s lanýži, bude vhodnější kombinací víno bílé. V tomto případě bych sáhnul po burgundském Chardonnay nebo italském Soave. Ani jedním chybu neuděláte. Ať už si dáte k jídlu cokoliv, nebojte se zeptat sommeliera, popsat mu své chutě a nebojte se nechat si víno doporučit. Dobrý sommelier, vám poradí k vaší nejlepší spokojenosti.
jídlo pod palbouJeden z nejlepších českých someliérů, trojnásobný vítěz mistrovství České Republiky Trophée Bohemia Sekt a reprezentant Česka na mistrovství světa a na mezinárodních soutěžích pracoval celých 11 let jako hlavní someliér pro společnost Bohemia Sekt. V současné době pracuje jako head sommelier pro společnost Premier Wines & Spirits. |