Recept 29. listopadu 2016 6:28

PUNČOCHÁŘ: Nejhorší je koupit na Vánoce starou rybu. Koukejte na oči

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Tradice jsou od toho, aby se porušovaly!“ No, až tak striktní bych určitě nebyl, naopak, tradice mám většinou rád a často dávají pocit jistoty a...

Seriál 15. listopadu 2016 6:07

SOMELIÉR: Svatomartinské víno vs. Beaujolais nouveau

Svatomartinské víno ročník 2009 představili jihomoravští vinaři také na... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Listopad sebou každoročně přináší i dlouholetý boj mezi mladými víny. Je pravda, že o našem svatomartinském ve Francii asi nikdo nic neví, ale my o...

Seriál 1. listopadu 2016 6:58

KOKO: Bezlepková dieta pro lepkouny. Náhražky existují, ale je lepší se jim vyhnout

Veronika Kokešová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Za poslední roky se s tím doslova roztrhl pytel. Cokoli vařím a kdekoli následně pokrm podávám, vždycky ta otázka od někoho padne: “A je to bez...

25. října 2016 6:03

PUNČOCHÁŘ: Že by se kuchtíkům blýskalo na lepší časy?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kritiky na učňovské školy pro kuchaře už bylo dost. I já sám jsem psal o tom, že učební obory tohoto zaměření nemají valnou úroveň, a právě na to...

Seriál 18. října 2016 7:38

SOMELIÉR: Víno k dýni nebo zvěřině aneb Co pít k podzimním delikatesám

Víno k dýni nebo zvěřině aneb Co pít k podzimním delikatesám (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dny se zkracují, noci prodlužují, začíná být sychravo, zkrátka, podzim je tady. Krásné období, alespoň co se týče gastronomie, vždyť kdo by neměl rád...

Doporučujeme 11. října 2016 6:00

KOKO: Chcete hodit práci za hlavu a jít prodávat na trhy? Není to tak snadné

Veronika Kokešová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Možná jste někdy četli motivující článek o vysokém manažerovi, který se jednoho krásného dne naštve, strhá ze sebe kravatu i s košilí a vyrazí vstříc...

Seriál 4. října 2016 6:49

PUNČOCHÁŘ: Opravdu skvělá marmeláda? Přidejte badyán, skořici či med

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poslední letní paprsky už jsou ta tam a přichází podzim. Pro mnohé hektický čas, pro kuchaře zas sezóna hub, zvěřiny, lanýžů, ale i zavařování. Hodně...

27. září 2016 6:03

KONHEFR: Prémiové potraviny. Je jejich cena odpovídající, nebo je to podvod?

Jiří Konhefr | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Asi každý se v této situaci alespoň částečně poznáváme. Přijdeme do obchodu, spatříme ceny zboží a řekneme: „Proboha to je drahý, to se zbláznili“.

20. září 2016 6:51

SOMELIÉR: Burčák nikdy nekupujte ve stáncích u silnice

Burčák ve skle | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O víkendu jsem hodně cestoval a opět, jako každý rok si nedalo nevšimnout si začínajícího tradičního podzimního fenoménu – stánky s burčákem podél...

13. září 2016 6:38

KOKO: Lesk a bída foodblogerů. Může vás psaní blogu uživit?

Veronika Kokešová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako zástupce bloggerů v této rubrice dobře vím, co čtenáře na naší činnosti zajímá nejvíc – může člověka blogování o jídle uživit? Doopravdy je to...

6. září 2016 6:14 PRAHA

KONHEFR: Špatnou kávu se musíme naučit vracet. Jde i o naše zdraví

Káva - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Káva se v dnešní době stává čím dál větším fenoménem. Kavárny rostou jako houby po dešti, spotřeba této komodity i její obliba roste. Dříve jsem bral...

16. srpna 2016 6:02

SOMELIÉR: Bílé, nebo červené? Jak si vybrat víno k houbám?

Nudle s lesními hříbky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Léto je v plném proudu a vsadím se, že drtivá většina z nás si užívá volnější režim. Počasí momentálně skvěle přeje houbařům, a tak i tato aktivita...

Seriál 9. srpna 2016 7:26 PRAHA

KONHEFR: Farmářské potraviny. Kvalitní produkty, nebo jen byznys?

Jiří Konhefr | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Farmářské potraviny, domácí produkty, biokvalita – v gastronomii současný fenomén, který je spotřebitelsky čím dál více na vzestupu.

Doporučujeme 2. srpna 2016 6:36 PRAHA

KOKO: Hamburger je mrtev. Utrpěl umučeným karbanátkem s prefabrikovanou houskou

Veronika Kokešová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hamburgerová euforie nabrala takových obrátek, že specializované podniky vyrůstaly jako houby po dešti geometrickou řadou. Asijská kuchyně přeci jen...

26. července 2016 6:17

PUNČOCHÁŘ: I šéfkuchař masožravec musí umět připravit jídlo vegetariánovi

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Musím přiznat, že většinu trendů úspěšně ignoruji. Nevrhám se bezhlavě do nových směrů v kuchyni, spíš si držím svou linii. Co jsem ale musel změnit...

19. července 2016 7:20

SOMELIÉR: Manuál na dovolenou aneb jaké víno ochutnat v Itálii či Chorvatsku?

Manuál na dovolenou aneb jaké víno ochutnat v Itálii či Chorvatsku? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Léto, pohoda, prázdniny a hromadný úprk domácích za sluníčkem někam do teplíčka k moři. Často k tomuto tématu dostávám otázky na autentická vína v...

28. června 2016 6:07

PUNČOCHÁŘ: Restaurace si otevírají lidé, kteří mají peníze, ale neumí nic

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Známe to každý. Zaměstnavatel prudí, vymýšlí pitominy, nenechá nás žít, ale snad všichni to umíme zvládnout v momentě, kdy víme, že ten onen...

21. června 2016 6:11

SOMELIÉR: Šumivé víno do koktejlu? Lepší než byste čekali

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V minulé glose jsem se věnoval tomu, jaké víno si dát u grilování a spíše jsem se zaměřoval na růžová vína. Tentokrát se trochu nezvykle pro...

7. června 2016 6:06

PUNČOCHÁŘ: Proč nemůžeme jíst na food festivalech z talířů?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tradičně na jaře a v létě bývá čas různých food festivalů, kterých je i letos jak hub po dešti. Osobně si stojím za tím, že dobrý festival jídla...

31. května 2016 6:20

SOMELIÉR: V létě vsaďte na růžové víno. Hodí se ke grilovanému masu i dezertu

Růžové víno (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Teplé dny jsou tu a s tím přichází i čas grilování, zahradních večírků i pikniků. V posledních letech je i u nás velký boom růžových vín, která se...

Seriál 10. května 2016 6:54

PUNČOCHÁŘ: Všichni se zajímají o jídlo. Dobrý kuchař je ale nedostatkové zboží

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V poslední době píšu samá negativní témata. Strašně rád bych se vrátil k tomu, kdy jsem psal, jak je krásné vařit z čerstvých surovin, ale momentálně...

3. května 2016 6:32

SOMELIÉR: Motání sklenkou a mudrování aneb Jak degustovat víno

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V prvním díle o základech degustování jsem se věnoval hlavně tomu, jak vybrat víno a jak správně víno podávat. Nyní bych se rád zaměřil už na...

Doporučujeme 28. dubna 2016 6:48

VANĚK: Soutěže mladých kuchařů v režii práškovacích firem. Vaří na nich i z taveného sýra

Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pro žáky gastronomických škol se pořádají kuchařské soutěže. Mnoho soutěží. Na tom není nic nového. Jak ale takové soutěže probíhají? Někdo vypíše...

Doporučujeme 12. dubna 2016 6:33

PUNČOCHÁŘ: Pražská gastronomická scéna dostává na zadek

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Celosvětový trend je jedna věc, ale trend pražské gastronomie, to je téma zcela odlišné. Vlastně moc nechápu, kam se to všichni řítíme a co tím vším...

5. dubna 2016 6:33

SOMELIÉR: Jak degustovat aneb Příručka pro začátečníka díl první

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Mnoho lidí se bojí různých řízených degustací, myslí, že jsou to jen snobské akce a raději tak sedí doma, i kdyby je třeba nějaká ta ochutnávka...

22. března 2016 6:19

PIVNÍ SOMELIÉR: Vícestupňový březňák. Co nás čeká na pípách o Velikonocích

Robert Demeter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pomalu končí zima, která vlastně ani moc tuhá nebyla, a na pípách se pomalinku objevují první jarní novinky. K nim patří mimo jiné třeba takzvaný...

Seriál 16. března 2016 6:57

PUNČOCHÁŘ: Přát někomu michelinskou hvězdu? To se v Česku nenosí

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Všichni lidé, kteří se trochu zajímají o gastro svět, pravděpodobně očekávají, že se budu ve své glose vyjadřovat michelinským hvězdám. A mají...

8. března 2016 6:36

SOMELIÉR: Drahé víno v supermarketu? Vyhněte se mu obloukem

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Často se při akcích či degustacích setkávám s otázkami, zda je vůbec možné sehnat dobré víno v supermarketu a jak vybrat takové, které bude alespoň...

23. února 2016 8:57

PIVNÍ SOMELIÉR: Čekání na víkend a jak přežít gastro masakr v pivnici

Robert Demeter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Od slov week a end osobně očekávám především volno a odpočinek. V případě práce v gastronomii však znamená víkend pro spoustu podniků očekávání...

18. února 2016 6:54

PUNČOCHÁŘ: Píšu, protože mě to baví. Reklamu nedělám nikomu

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dnes to bude trochu jinak, nebudu komentovat jídlo, restaurace či jiné gastro projekty. S vaším dovolením si dnes trochu postěžuji a nechám vás...

9. února 2016 6:24

SOMELIÉR: Drahé víno nemusí být lepší. Záleží na tom, co vám chutná

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Názorů a tipů na to jak poznat dobré víno už médii proběhlo nesčetně. Každý vám radí, jak víno nejlépe vychutnat, která oblast je proslulá krásnými...

Seriál 2. února 2016 6:49

PIVNÍ SOMELIÉR: Zkvalitňování pivní kultury v Čechách? Logický důsledek ‚převínění‘

Robert Demeter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Řeknete-li u nás v Čechách, že jdete na pivo, většina lidí si představí obraz restauračního zařízení kategorie „čtvrtá cenová“, většinou silně...

26. ledna 2016 7:03

ZAHÁLKA: Palmovému oleji se vyhýbám. Kvůli zdraví i etice

Jaroslav Zahálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V současné době se v mediích a na sociálních sítích začal hodně řešit palmový olej. Takže i mne se tato problematika dotkla a to z mnoha důvodů. V...

Seriál 20. ledna 2016 6:28

PUNČOCHÁŘ: Kvalitní zvěřinu v Česku nekoupíte. Vše putuje do zahraničí

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je tady sezona zvěřiny. Mnoho Čechů včetně mě ji zbožňuje, v restauracích se ale jen málokdy dočkáme opravdu kvalitního masa. Pokud žijete ve velkém...

Seriál 12. ledna 2016 7:00

PIVNÍ SOMELIÉR: Dělení Čechů na dolňáky a horňáky? Platí to i u piva

Robert Demeter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Gastronomie se mi líbila už od malička, ale svou první živou vzpomínku si pamatuji na své desáté narozeniny, kdy nás ve tříhvězdičkovém hotelu...

Seriál 17. prosince 2015 7:00

PUNČOCHÁŘ: Vařit pro generála z Abu Dhabí? Stres a tuhé jehněčí

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsem byl osloven mým dobrým kamarádem, zda bych nechtěl uvařit pro hlavního generála Abu Dhabí při příležitosti konání jednoho ze závodů...