21. června 2016 6:11

SOMELIÉR: Šumivé víno do koktejlu? Lepší než byste čekali

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V minulé glose jsem se věnoval tomu, jaké víno si dát u grilování a spíše jsem se zaměřoval na růžová vína. Tentokrát se trochu nezvykle pro...

7. června 2016 6:06

PUNČOCHÁŘ: Proč nemůžeme jíst na food festivalech z talířů?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tradičně na jaře a v létě bývá čas různých food festivalů, kterých je i letos jak hub po dešti. Osobně si stojím za tím, že dobrý festival jídla...

31. května 2016 6:20

SOMELIÉR: V létě vsaďte na růžové víno. Hodí se ke grilovanému masu i dezertu

Růžové víno (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Teplé dny jsou tu a s tím přichází i čas grilování, zahradních večírků i pikniků. V posledních letech je i u nás velký boom růžových vín, která se...

Seriál 10. května 2016 6:54

PUNČOCHÁŘ: Všichni se zajímají o jídlo. Dobrý kuchař je ale nedostatkové zboží

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V poslední době píšu samá negativní témata. Strašně rád bych se vrátil k tomu, kdy jsem psal, jak je krásné vařit z čerstvých surovin, ale momentálně...

3. května 2016 6:32

SOMELIÉR: Motání sklenkou a mudrování aneb Jak degustovat víno

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V prvním díle o základech degustování jsem se věnoval hlavně tomu, jak vybrat víno a jak správně víno podávat. Nyní bych se rád zaměřil už na...

Doporučujeme 28. dubna 2016 6:48

VANĚK: Soutěže mladých kuchařů v režii práškovacích firem. Vaří na nich i z taveného sýra

Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pro žáky gastronomických škol se pořádají kuchařské soutěže. Mnoho soutěží. Na tom není nic nového. Jak ale takové soutěže probíhají? Někdo vypíše...

Doporučujeme 12. dubna 2016 6:33

PUNČOCHÁŘ: Pražská gastronomická scéna dostává na zadek

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Celosvětový trend je jedna věc, ale trend pražské gastronomie, to je téma zcela odlišné. Vlastně moc nechápu, kam se to všichni řítíme a co tím vším...

5. dubna 2016 6:33

SOMELIÉR: Jak degustovat aneb Příručka pro začátečníka díl první

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Mnoho lidí se bojí různých řízených degustací, myslí, že jsou to jen snobské akce a raději tak sedí doma, i kdyby je třeba nějaká ta ochutnávka...

22. března 2016 6:19

PIVNÍ SOMELIÉR: Vícestupňový březňák. Co nás čeká na pípách o Velikonocích

Robert Demeter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pomalu končí zima, která vlastně ani moc tuhá nebyla, a na pípách se pomalinku objevují první jarní novinky. K nim patří mimo jiné třeba takzvaný...

Seriál 16. března 2016 6:57

PUNČOCHÁŘ: Přát někomu michelinskou hvězdu? To se v Česku nenosí

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Všichni lidé, kteří se trochu zajímají o gastro svět, pravděpodobně očekávají, že se budu ve své glose vyjadřovat michelinským hvězdám. A mají...

8. března 2016 6:36

SOMELIÉR: Drahé víno v supermarketu? Vyhněte se mu obloukem

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Často se při akcích či degustacích setkávám s otázkami, zda je vůbec možné sehnat dobré víno v supermarketu a jak vybrat takové, které bude alespoň...

23. února 2016 8:57

PIVNÍ SOMELIÉR: Čekání na víkend a jak přežít gastro masakr v pivnici

Robert Demeter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Od slov week a end osobně očekávám především volno a odpočinek. V případě práce v gastronomii však znamená víkend pro spoustu podniků očekávání...

18. února 2016 6:54

PUNČOCHÁŘ: Píšu, protože mě to baví. Reklamu nedělám nikomu

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dnes to bude trochu jinak, nebudu komentovat jídlo, restaurace či jiné gastro projekty. S vaším dovolením si dnes trochu postěžuji a nechám vás...

9. února 2016 6:24

SOMELIÉR: Drahé víno nemusí být lepší. Záleží na tom, co vám chutná

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Názorů a tipů na to jak poznat dobré víno už médii proběhlo nesčetně. Každý vám radí, jak víno nejlépe vychutnat, která oblast je proslulá krásnými...

Seriál 2. února 2016 6:49

PIVNÍ SOMELIÉR: Zkvalitňování pivní kultury v Čechách? Logický důsledek ‚převínění‘

Robert Demeter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Řeknete-li u nás v Čechách, že jdete na pivo, většina lidí si představí obraz restauračního zařízení kategorie „čtvrtá cenová“, většinou silně...

26. ledna 2016 7:03

ZAHÁLKA: Palmovému oleji se vyhýbám. Kvůli zdraví i etice

Jaroslav Zahálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V současné době se v mediích a na sociálních sítích začal hodně řešit palmový olej. Takže i mne se tato problematika dotkla a to z mnoha důvodů. V...

Seriál 20. ledna 2016 6:28

PUNČOCHÁŘ: Kvalitní zvěřinu v Česku nekoupíte. Vše putuje do zahraničí

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je tady sezona zvěřiny. Mnoho Čechů včetně mě ji zbožňuje, v restauracích se ale jen málokdy dočkáme opravdu kvalitního masa. Pokud žijete ve velkém...

Seriál 12. ledna 2016 7:00

PIVNÍ SOMELIÉR: Dělení Čechů na dolňáky a horňáky? Platí to i u piva

Robert Demeter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Gastronomie se mi líbila už od malička, ale svou první živou vzpomínku si pamatuji na své desáté narozeniny, kdy nás ve tříhvězdičkovém hotelu...

Seriál 17. prosince 2015 7:00

PUNČOCHÁŘ: Vařit pro generála z Abu Dhabí? Stres a tuhé jehněčí

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsem byl osloven mým dobrým kamarádem, zda bych nechtěl uvařit pro hlavního generála Abu Dhabí při příležitosti konání jednoho ze závodů...

Seriál 3. prosince 2015 7:05

SOMELIÉR: Silvestrovská chuť levného luxusu, zapomeňte na prosecco

Jakub Přibyl | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Konec roku, vánoční svátky, to vše si žádá řádnou oslavu. Proto více než kdy jindy mnozí z nás sahají po nějakém tom šumivém víně, aby slavnostní...

aktualizováno 11:53, 11. 11. 2015 10:00 PRAHA Jakub Kopřiva

SOMMELIÉR: Svatomartinské víno je tu. K huse se nejlépe hodí červené

Brněnští vinaři už za pár okamžiků vyzkouší první letošní doušky... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

K svátku svatého Martina patří kromě tradiční husy s knedlíkem a zelím i Svatomartinské víno. Tato mladá vína symbolicky otevírají nový ročník a těší...

11. listopadu 2015 6:30 PRAHA

VANĚK: Tajný rozhovor Staňa a Honzy. O polských šmakuládách i o tradičních piškotech

Gastonomický expert Roman Vaněk ve svém království - Pražském kulinářském institutu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vážení čtenáři, dlouho jsem přemýšlel, jak s touto zprávou ven, jak zjemnit doslova přepsaný rozhovor lidí, kteří doopravdy vládnou potravinovému...

Seriál 3. listopadu 2015 7:07

SOMMELIÉR: Pozdní sběr za stokorunu? Sotva

Jakub Přibyl | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na některých gastronomických školách učí, že základní rozdíl mezi vínem a pivem je ten, že víno tvoří kulturu. Vědomím pěstováním, vědomou výrobou....

21. října 2015 6:43

PUNČOCHÁŘ: Lanýže za každou cenu. Jak si čeští šéfkuchaři usnadňují práci?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Občas mám u nás v restauracích pocit, že zapomínáme na to, co je dobré, a zbytečně se striktně držíme trendů. Šéfkuchaři se snaží zavděčit nebo si...

7. října 2015 7:33

SOMMELIÉR: Víno s chutí severního vánku? Blbost

Jakub Přibyl | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Často se setkávám s lidmi, kteří nám sommeliérum nevěří. Myslí si, že jde o bandu snobských týpků, kteří mají za úkol prodat to nejdražší, co mají na...

Seriál 23. září 2015 6:47

PUNČOCHÁŘ: Michelinská restaurace nemusí být snobárna

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsem byl pozván na rozhovor k panu Veselovskému. Překvapilo mě hned několik názorů a otázek, ale při jedné z nich jsem se opravdu zarazil....

Doporučujeme 16. září 2015 7:25 PRAHA

ZAHÁLKA:Poznat maso a jak uvařit vývar. Na školách se kuchaři neučí základy

Jaroslav Zahálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Proč se u nás gastronomie nevyvíjí tak rychle jako v jiných zemí? Těžká otázka. Už bylo vymyšleno spoustu nových stylů od dob zakladatele francouzské...

Doporučujeme 10. září 2015 6:16

SOMMELIÉR: Vinařský podvod číslo dva. Burčák čistí tělo asi jako projímadlo

Jakub Přibyl | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Spolu se začátkem školního roku přichází i fenomén střední Evropy – burčák. Pokud chceme mluvit o České republice, pak jde o opravdu velký unikát....

Seriál 2. září 2015 6:04

PUNČOCHÁŘ: Vadí vám stereotyp restaurací? Můžete si za to sami

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

U nás i všude na světě jsou dva typy restaurací, co se týče složení menu. První jsou ty, které mají stálý jídelní lístek a několik jídel, které umí...

Seriál 27. srpna 2015 7:00

ZAHÁLKA: Dlouhá pracovní doba, žádná dovolená. Být kuchařem je především dřina

Jaroslav Zahálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Asi každý kdo šel na kuchaře před revolucí a těsně po, tak zná tu památnou větu od rodičů „Běž na kuchaře, budeš se mít dobře, lidi si tě budou...

Seriál 5. srpna 2015 9:00

PŘIBYL: Stáčená vína? Smutný fenomén České republiky

Jakub Přibyl | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud budeme hledat něco, v čem má naše republika ve vinném světě primát, pak to bude určitě fenomén stáčeného vína. Bohužel musím poznamenat, že to...

Seriál 29. července 2015 6:34

PUNČOCHÁŘ: Alkohol za volantem? České gastronomii by to mohlo pomoct

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Opět, jako již několikrát, se spekuluje nad tím, zda nepovolit hranici alkoholu za volantem v Česku. Vím, z hlediska bezpečnosti do toho nemám co...

Doporučujeme 15. července 2015 7:00

ZAHÁLKA: Návrat ke kořenům. Instantní polévka nestačí, nejsme chodící popelnice

Jaroslav Zahálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Všiml jsem si, že posledních pár let, se lidé začali více poohlížet po lokálních produktech a vůbec začali více vařit podle našich babiček. Tento...

Seriál 9. července 2015 6:30

SOMMELIÉR: Lambrusco za 60 korun? Dobrá šumivá vína pod stovku nekoupíte

Jakub Přibyl | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Perlivá a šumivá vína jsou opředena hned několika mýty. Má jít o luxusní pití, které si dáváme při výjimečných příležitostech, američtí rappeři je...

Seriál 1. července 2015 7:00

PUNČOCHÁŘ: Sůl, éčka a nulová kvalita. Negrilujte předem marinované maso

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letní počasí přímo vybízí k venkovním grilovačkám a piknikům. Češi jsou v posledních letech velcí milovníci grilování, a proto v těchto měsících vždy...

Seriál 24. června 2015 6:14

VANĚK: Dobře zadělané těsto a 100 gramů přemýšlení. To je recept na úspěšnou kuchařku

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Často se mě lidé ptají, jak jen napsat dobrou kuchařskou knihu. Tak tady je můj recept na dobrou kuchařskou knihu. Pro jistotu v bodech.