Žluté kari s tygřími krevetami, okrou a hlívou královskou
(Potřebné suroviny na 4 porce)
- 3 ks citrónové trávy
- 20 g šalotky (nakrájené na jemno)
- 10 g čerstvého zázvoru
- 3 ks rajčat
- 5 ks limetových listů
- 1/2 lžíce krevetové pasty
- 1 lžíce sušené kurkumy nebo 2ks čerstvé kurkumy
- 3 puky palmového cukru
- 1 l kokosového mléka
- 3 lžíce rybí omáčky
- 9 ks loupaných tygřích krevet s hlavou
- 2 ks hlívy královské
- 20 g okry
- 15 g hub Enoki
- 15g čerstvého koriandru
Postup: Na tuku orestujeme šalotku, zázvor, limetové listy, citrónovou trávu, čerstvý koriandr a thajskou bazalku. Směs zarestujeme. Po zarestování přidáme palmový cukr, krevetovou pastu a kurkumu. Důkladně promícháme, přidáme nakrájená rajčata, podlijeme kokosovým mlékem a povaříme 30 minut.
VIDEORECEPTY NAJDETE KAŽDÉ ÚTERÝ NA SERVERU LIDOVKY.CZ |
Žluté kari dochutíme rybí omáčkou, popřípadě přidáme chilli papričku. Směs lehce promixujeme tyčovým mixérem. Očištěné tygří krevety ogrilujeme na másle společně s citrónovou trávou a limetovými listy. Ve wok pánvi si připravíme ragú z okry, hlívy královské a pro zvýraznění chuti můžeme přidat nakrájenou chilli papričku.
Žluté kari servírujeme s grilovanými tygřími krevetami, ragú z okry a hlívy královské. Vyšleháme zahřáté kokosové mléko do pěny, kterou dozdobíme připravené kari. Můžeme ozdobit čerstvými listy koriandru a houbami Enoki. Podáváme s jasmínovou rýží.