Lidovky.cz

Krok za krokem: jak na skvělý rib eye steak s olivovo-tomatovou omáčkou

Jídlo

  6:07
Pokud máte rádi maso, tento recept si zamilujete. Rib eye steak s olivovo-tomatovou omáčkou je jídlo, kterým ootěšíte každou návštěvu. Jak na něj? Server Lidovky ve spolupráci s kulinářskou školou Chefparade připravil fotografický seriál. Dobrou chuť.

Po odležení steak opékejtee na sucho na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany. foto: Chefparade

Rib eye steak s olivovo-tomatovou omáčkou

  • 400 g hovězího rib-eye – entrecote
  • 10 g cukru
  • 5 stroužků česneku
  • 400 g rajčat
  • 100 g oliv
  • 100 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • sůl, pepř, olej
  • čerstvý rozmarýn a tymián
Rib-eye osušte utěrkou a nakrájejte ho na steaky o tloušťce cca 2 cm.
Na pánev nasypte cukr. Až se z cukru udělá karamel, přidejte rajčata, olivy,...

Postup: Rib-eye osušte utěrkou a nakrájejte ho na steaky o tloušťce cca 2 cm. Vložte steak do misky, pokapejte ho olejem, opepřete a přidejte k němu rozmarýn a tymián. Nechte 20 min odležet. Po odležení steak opékejte na sucho na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany. Poté nechte maso odpočinout. Rajčata nakrájejte na kostičky a olivy na kolečka. Na pánev nasypte cukr. Až se z cukru udělá karamel, přidejte rajčata, olivy, bílé víno a nechte dusit. Po odpaření alkoholu omáčku dochuťte solí, pepřem, popřípadě cukrem a na závěr zjemněte máslem.

Servírování: Na talíř nalijte omáčku a přes ní pokládejte steak.

Autor:
Témata: Recepty, omáčka, cukr
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.