Rib eye steak s olivovo-tomatovou omáčkou
- 400 g hovězího rib-eye – entrecote
- 10 g cukru
- 5 stroužků česneku
- 400 g rajčat
- 100 g oliv
- 100 g másla
- 100 ml bílého vína
- sůl, pepř, olej
- čerstvý rozmarýn a tymián
Postup: Rib-eye osušte utěrkou a nakrájejte ho na steaky o tloušťce cca 2 cm. Vložte steak do misky, pokapejte ho olejem, opepřete a přidejte k němu rozmarýn a tymián. Nechte 20 min odležet. Po odležení steak opékejte na sucho na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany. Poté nechte maso odpočinout. Rajčata nakrájejte na kostičky a olivy na kolečka. Na pánev nasypte cukr. Až se z cukru udělá karamel, přidejte rajčata, olivy, bílé víno a nechte dusit. Po odpaření alkoholu omáčku dochuťte solí, pepřem, popřípadě cukrem a na závěr zjemněte máslem.
Servírování: Na talíř nalijte omáčku a přes ní pokládejte steak.