Losos na dýni se špenátem a dýňovým pyré
- 500 g filetu z lososa
- 200 g baby špenátu
- 1/3 máslové dýně
- 2 středně velké brambory
- 1 citron
- 50 g parmazánu
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 1 fenykl
- 1 stroužek česneku
- muškátový oříšek
- hrst dýňových semínek
- 100 g keříkových rajčat
- 70 ml mléka
- sůl, pepř
- balsamico
- olivový olej
POSTUP: Část máslové dýně nakrájejte na plátky a dejte do zapékací mísy. Filety z lososa opepřete, osolte, zakápněte citrónovou šťávou a přidejte do zapékací mísy. Lososa klaďte přímo na dýni. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a osmahněte v něm česnek s hrstkou dýňových semínek. Přidejte do pánve špenát a na česneku ho poduste. Hrst čerstvého špenátu si nechte stranou na pozdější použití do salátu.
Vrstvou dušeného špenátu pokryjte lososa, kterého jste si připravili spolu s dýní do zapékací mísy. Zapékací mísu vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 60 minut. Mezi tím nakrájejte zbytek dýně na kostičky, oloupejte a nakrájejte brambory a společně uvařte do měkka. Poté přidejte zbylé máslo. Do brambor nastrouhejte parmazán, přilijte mléko a vše rozmačkejte, nebo rozmixujte, v pyré. Osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. V míse promíchejte zbylý baby špenát, přepůlená rajčátka a nakrájený fenykl. Dochuťte solí, pepřem, balsamicem a olivovým olejem.
Servírování: K lososu na dýni podávejte bramborovo-dýňové pyré a lehká salátek.