130 let

Válka prochází žaludkem

Česko

TELEVIZE

Válku už jsme ve filmech viděli zpracovanou na tolik způsobů, až by člověk myslel, že je těžké v tomhle ohledu přijít s něčím novým a originálním. Slovenskému režisérovi Peteru Kerekesovi se to povedlo – a jeho dokumentární snímek Jak se vaří dějiny pak na festivalech po celém světě poprávu posbíral dlouhou řadu cen. Kerekesův nápad byl nádherně jednoduchý: vyzpovídal vojenské kuchaře, kteří se účastnili nejrůznějších konfliktů, a to někdy na opačných stranách téže fronty. Ve filmu tak promluví například Žid, jemuž se podařilo arzenikovým chlebem otrávit tři stovky esesáků, kuchař z ponorky, který jako jediný přežil její ztroskotání, či žena vařící pro účastníky sovětské invaze do Československa.

Režisér jejich emotivní i vtipné výpovědi bohatě ilustruje archivní stopáží a přikládá k nim recepty typu „komisárek pro 18 milionů německých vojáků“. Metoda hravé rekonstrukce či další oživující postupy mnohdy drastická vyprávění nijak nezlehčují, naopak podtrhují jejich krutou absurditu.

Peter Kerekes – Jak se vaří dějiny. 28. října 2010 od 20:00 na ČT2

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás