9. prosince 2017 6:50 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy. Rakousko-uherské dědictví přetrvává

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Některé vanilkové rohlíčky jsou i s pistáciemi, tedy jde o typický italský... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Některé vanilkové rohlíčky jsou i s pistáciemi, tedy jde o typický italský... | foto: dagmar heřtová, tasteyjourney.com

Dovede si představit Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Já upřímně tedy ne. Vanilkové rohlíčky jsou stálicí v sortimentu našeho vánočního cukroví nejméně sto let. Patří totiž k Rakousko-uherské monarchii, stejně jako česká kuchyně, které byla jeho součástí.

Každý má svůj rodinný recept

Jejich původ není úplně známý, některé zdroje tvrdí, že pochází z Turecka. Nakonec to není až tak podstatné, důležité je, že každá rodina má svůj zaručený recept na toto tradiční vánoční cukroví. 

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Při jejich pečení celý váš příbytek zavoní vanilkou a ořechy. Jejich chuť je po upečení výrazně máslová a ořechová. Rohlíčky mají nepřeberné množství variant a většinou podle druhu ořechů. 

Někdo přidává mandle, někdo lískové ořechy anebo ořechy vlašské. Některé vanilkové rohlíčky jsou i s pistáciemi, tedy jde o typický italský vliv, někdo vanilkové rohlíčky připravuje s kakaem nebo nastrouhanou čokoládou. Tak jako tak vždy musí být přítomna vanilka. Dává se do těsta a zejména se s ní ovoní cukr na posypání nebo obalení rohlíčků.

Některé recepty obsahují vejce či žloutky, některé jen vodu a některé, jako právě ten můj, nemají z tekutých přísad nic. Jde o máslové těsto s menším množstvím mouky než obvykle a s vlašskými ořechy. Tento tradiční recept vám zajistí, že budou navýsost křehké! Tak si je vyzkoušejte!

Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů

  • 120 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 70 g práškového cukru
  • 140 g nesoleného studeného másla
  • 175 g hladké mouky na jemná pečiva
  • 1 vanilkový lusk
  • moučkový nebo jemný pískový cukr na obalení rohlíčků

Nejdříve si připravíme těsto. Odvážíme na pracovní plochu sypké suroviny, tedy mouku, moučkový cukr a jemně namleté vlašské ořechy. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a část semínek dáme do moučkového nebo jemného pískového cukru na obalení a necháme ovonět. Jen malou část semínek, tedy jen na špičku nože dáme do cukru, které použijeme do těsta. Prázdný vanilkový lusk nevyhazujeme a necháme ho v dóze s cukrem, aby cukr nasál vanilkovou příchuť a můžeme ho použít na jiné moučníky. 

Ještě teplé, ale ne horké obalujeme v moučkovém nebo pískovém cukru s přidáním pravé vanilky.
Ještě teplé, ale ne horké obalujeme v moučkovém nebo pískovém cukru s přidáním pravé vanilky.

Chladné máslo odvážíme a rychle vidličkou rozetřeme do připravených sypkých surovin.Pracujeme rychle, aby se těsto nespařilo a tuk nevyprýštil, můžeme přidat i trochu ledové vody, ale jen maximálně 1 lžičku, pomůže nám těsto spojit. Můžeme použít i elektrický mixér (ne kuchyňský robot) máslo naseká spolu se sypkými surovinami velmi dobře a pak ho jen spojíme. Vytvoříme bochánek nebo váleček, zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu nebo nejlépe přes noc odpočinout. 

Rozehřejeme troubu na 150°C. Odpočinuté těsto vyndáme z ledničky a po částech je zpracováváme v pravidelné kousky šištiček, které tvarujeme do tvaru rohlíčků. Klademe je dobře od sebe na plech vyložený papírem. Pečeme pomalu v mírně horké troubě do zlatova, tedy doba pečení je asi 10- 15 minut podle velikosti rohlíčků. Ještě teplé, ale ne horké obalujeme v moučkovém nebo pískovém cukru s přidáním pravé vanilky.

Vanilkové rohlíčky jsou stálicí v sortimentu našeho vánočního cukroví nejméně sto let.
Dagmar Heřtová, Bylinky na mém stole
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni
denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni

Myslíte si, že všechny mamimky jsou dokonalé?