Luštěnina mungo pochází z Indie, odtud se rozšířila do celého světa. Zelené fazolky se prodávají většinou celé, loupané, ale i půlené. Můžete si koupit také naklíčené výhonky. Naklíčením se totiž zvyšuje podíl cenných látek. I nenaklíčené mají ale fazole vysoký obsah vápníku, hořčíku, železa, vlákniny, draslíku a vitamínu B.
Naklíčení
Poté, co si koupíte nenaklíčené fazole, je doma propláchněte, dejte do misky a přilijte studenou vodu. Fazole musí být ponořené celé. Fazole nechte odstát přes noc, ráno pak vodu slijte. Na vlhké fazole položte papírový ubrousek či navlhčenou látku a už jen čekejte a nechte fazole vyklíčit. Je dobré občas fazole zkontrolovat, nesmí být v suchém prostředí.
Klíčení probíhá jeden až čtyři dny, většinou stačí pokojová teplota. Poté, co vám luštěnina naklíčí, klíčky propláchněte a skladujte v hermetické dóze v chladu. Obvykle vydrží čerstvé pět dní. Naklíčené mungo se většinou konzumují syrové. Jedině tak v nich uchováte co nejvíce vitamínů, minerálů a vlákniny.
Co z nich připravit?
Malé fazole jsou oblíbené především v indické a čínské kuchyni. Pokud chcete z nenaklíčených mungo vařit, měli byste je předtím důkladně propláchnout pod tekoucí vodou. V ideálním případě je nechat až 12 hodin ve vodě a teprve poté je nechat vařit zhruba hodinu ve vroucí vodě, aby dostatečně změkly. Uvařené fazole můžete používat do polévek, rýžových a těstovinových salátů a vynikající jsou také k masu.
Asijský salát s hovězím masem a mangem (Patrik Bečvář)
- hovězí svíčková (300 g)
- mango
- limetka
- rybí omáčka
- hnědý cukr
- bílé zelí
- červená cibule
- mungo klíčky
- thajská bazalka
- chilli
- olivový olej
Očistíme maso, osolíme, opepříme a na oleji (2 lžíce na 2 porce) opečeme z každé strany asi 1-4 minuty dle tloušťky masa a tak, aby bylo maso propečené. Dáme stranou chladnout. Oloupeme mango a odkrájíme od pecky. Nakrájíme na kostky o velikosti asi 1 centimetr.
Do mísy dáme šťávu z limetky, cukr, 40 ml oleje extra virgin (na 2 porce), rybí omáčku a nasekané chilli dle chuti - případně očištěné od pálivých zrníček. Promícháme.
Cibuli a zelí nakrájíme na nudličky a stejně tak i hovězí svíčkovou. Do mísy se zálivkou vložíme mango, zelí, cibuli, maso a klíčky. Vše promícháme s nasekanou thajskou bazalkou a servírujeme.
Uvedený recept poskytl šéfkuchař restaurace hotelu Selský Dvůr Patrik Bečvář (Natalíři.cz).