Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pizza bez mouky? Překvapivě dobrá z květáku

Jídlo

  6:53
Dnešní trend je jednoznačný: příznivců vegetariánské nebo veganské stravy přibývá. Mnozí tak činí z důvodů etických, jiní ze zdravotních a někteří jen proto, že je to právě in. To však nic nemění na faktu, že heslo Méně masa a mléčných produktů je současnou módní vlnou v přípravě jídla.

Zdobte bazalkou a pokapte pestem z bazalky a rokety foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Ať je váš postoj k vegetariánství či veganství jakýkoliv, občas, zvláště s přicházejícím jarem, neškodí zaměnit některá tradiční jídla za vegetariánská, jednoduše být vegetariánem třeba jen pár dní. A pokud jste milovníci pizzy, zkuste místo klasického korpusu těsto z květáku. Je překvapivě dobré!

Vegetariánství a veganství je trendy

Tento posun je znatelný i ve Velké Británii, kde se více než 3 milióny lidí hlásí k vegetariánství a prý jich každý týden 2000 přibývá. Kromě současných doporučení jíst více zeleniny a celozrnného pečiva, stále vzrůstá obliba tzv. organic food, tedy bio potravin. Velkou oblibu zaznamenává bio farmaření, zaměřující se na produkty pěstované s použitím méně chemikálií, pesticidů a hnojiv a se šetrnějším přístupem k chovu zvířat. Nedávný průzkum ukázal, že tři čtvrtiny rodin v Británii pravidelně kupuje bio potraviny.

Buďte vegetariány pár dní v týdnu

Pokud se podíváte na současné trendy v britských kuchařských knihách, některé zaznamenaly posun k lehčímu a zdravějšímu jídlu a snaží se nabízet recepty tzv. light, tedy nikoliv jen netučné a s minimem cukru, (někdy i upravované pšenice), ale také s menším množstvím masa a mléčných produktů. 

Rozmixování květáku do struktury rýže

Vše se nahrazuje zeleninou a celozrnnými obilovinami, rýží, ořechy a luštěninami, to vše doplněné výzvou vynechat pár dní v týdnu maso. Dokonce i kuchařské celebrity s nadváhou, vystupující v televizních programech o vaření, musely zhubnout, protože jenom tak mohou dávat správný příklad ostatním; Británie jako i některé z dalších zemí se potýká s rostoucím problémem nadváhy a obezity dospělých i dětí.

Místo těstového korpusu květákové

Nemusíte být vegetariáni, abyste tuto pizzu ochutnali, je však příjemnou alternativou, když se nechcete “zaplnit“ těstovým korpusem. Poprvé se tento recept objevil někdy kolem roku 2009 a získal si postupně mnoho příznivců. S nástupem bezlepkové diety a produktů “gluten free” jde o další variantu nového stylu. 

Pesto nejen na těstoviny, ale i na pizzu

Pro svoji lehkost, ale i málo kalorií je ideální při redukční i bezlepkové dietě a s vhodnou náplní můžete připravit vegetariánskou verzi. Do květákové pizzy však klidně můžete přidat i svůj oblíbený pikantní salám nebo prosciutto, kuřecí maso a dopřát si řádnou dávku sýra. Neobvyklé, ale lahodné jsou kombinace s houbami shiitake a sýrem nebo klasicky se šunkou a ananasem v havajském stylu.

Znovuobjevený květák

Někteří z vás namítnou, že nejsou příznivci květáku, a není divu. V paměti můžeme mít uložené nevábně vyhlížející převařený květák na mnoho způsobů a leckomu se tak květák vysloveně zprotivil. Ovšem tato košťálová zelenina je výborná, jen je zapotřebí ji umět připravit! Květák je možné naložit na kyselo v pikantních nálevech, syrový využít na přípravu dipů nebo grilovaný či osmažený. Zapečený květák s bešamelovou omáčkou a sýrem je tradiční pochoutkou Britů (califlower cheese), která nechybí na žádném menu restaurace. Květák je extrémně zdravý, a pokud si oblíbíte tuto variantu pizzy, můžete si být jisti, že jste svému tělu i zdraví prospěli.

Květáková pizza

Květáková pizza znamená, že její základ je připraven ze syrového květáku, bez mouky, jen s přidáním vajec, sýra a mandlové moučky. Zapékání je také snadné a pak už korpus zdobíme podle chuti jako klasickou pizzu. Jen počítejte s tím, že základ je nadýchanější, takže nemohu garantovat pevnost, jako když chroupnete do řádné pizzy, ale květákové těsto, pokud ho více upečete, je také křupavý. 

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová

S výběrem, co navrch, buďte opatrní, květáková pizza nesnese těžké náplně, ale jinak si můžete dopřát vše, co k italské pochoutce patří: koření, rajskou omáčku a hlavně bylinky, tedy oregano, bazalku a tymián, nejlépe čerstvé, stačí ale i sušené. Jestliže se rozhodnete pro variantu pizzy s čerstvou paprikou a cuketkami, která je velmi lahodná, doporučuji zeleninu předem na pánvi na olivovém oleji 3 minuty osmahnout, velmi to pomůže chuti i struktuře, pizzu dopékáte s náplní totiž jen 10 minut. Pro zvýraznění chuti použijte sušená rajčata v oleji a třeba i tmavé olivy. 

Sýr můžete přidávat do základu těsta i na posyp: do základu zvolte strouhanou tvrdší mozzarelu, na zdobení kozí sýr a na posyp parmazán. Velmi chutné je pizzu po upečení pokapat čerstvým bazalkovým a roketovým pestem. Pizza je překvapivě chutná, zasytí, a pokud zvolte různé zeleninové náplně a uspokojíte všechny příznivce vegetariánských pokrmů.

Květáková pizza s rajčaty, artyčoky a kozím sýrem nebo s paprikami a cuketou

Na dvě střední pizzy

  • 1 velký květák
  • 3 vejce
  • 70 g oloupaných mletých mandlí
  • 3 lžíce nastrouhaného polotvrdého sýra
  • 1 lžička mořské soli
  • olivový olej na vymazání plechu a pokapání
  • čerstvý tymián, bazalka a oregano nasekat

Náplně:

  • 1/2 oranžové a žluté papriky
  • 1 menší cuketa
  • kozí sýr
  • sušená rajčata v oleji
  • miska cherry rajčátek
  • nakládané artyčoky v oleji
  • kozí sýr
  • roketa, bazalka a parmazán na ozdobu

Na pesto: 

  • 50 g piniových oříšků
  • velká hrst čerstvé bazalky a rokety
  • 2 lžíce olivového olejte

Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Z květáku odstraňte zelené listy, omyjte a nakrájejte na menší růžičky. Postupně je rozmixujte na malé kousky tak, aby měl květák strukturu vařené rýže. Přendejte do velké mísy, přidejte umleté a oloupané mandle, 2 lžíce nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra. Nasekejte bylinky, část si dejte stranou na posypání pizzy a zbytek přidejte se solí ke květákové směsi. Vejce lehce našlehejte a přidejte ke směsi.

Na předpečený korpus zeleninu dle vlastního výběru

Vše zamíchejte a vytvořte těsto, které bude o trochu těžší a vlhčí než normální těsta s moukou, nicméně to není na závadu. Těsto rozdělte na dva vymazané plechy - můžete použít pečicí papír, ale i ten namažte trochou oleje - a vytvarujte do kulatého nebo oválného tvaru jako na pizzu o výšce asi 1 cm. Abyste získali křupavější povrch, pokapejte květákový základ trochou olivového oleje. Dejte do trouby zapéct asi na 20 minut.

Mezitím si připravte náplně. Nejdříve na horké pánvi s trochou oleje osmahněte nakrájenou žlutou a oranžovou papriku a plátky cukety. Cherry rajčátka rozpulte a nakrájejte pár okapaných artyčoků. Také si připravte pesto, do mixéru dejte piniové oříšky, lístky bazalky a rokety, přidejte dvě lžíce olivového oleje a rozmixujte.

Předpečený základ pizzy vyndejte z trouby, na jeden naaranžujte rajčátka, artyčoky a kozí sýr, posypte bylinkami a dejte zapéct na dalších 10 - 15 minut. Na druhý základ pizzy poklaďte osmahnuté papriky a cuketu, sušená rajčata, posypte bylinkami a nastrouhejte parmazán a dejte zapéct na stejnou dobu. Doba pečení odpovídá tloušťce květákové krusty. Po upečení podávejte pokapané pestem, ozdobené lístky rokety a bazalky.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...