15. června 2009 11:11 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

A hlavně přidej špetku internetu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Na Aveceric.com vám Eric Ripert poradí, co všechno se dá udělat v jedné malé troubě. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Na Aveceric.com vám Eric Ripert poradí, co všechno se dá udělat v jedné malé troubě. | foto: Profimedia
Smíchejte pár webových odkazů dohromady a dostanete se k pokrmům nebývalých chutí. Úroda internetových kuchařů vám skýtá ještě jednu výhodu: nakrmíte svou zvědavost, protože těm lidem uvidíte až…no do kuchyně.
Když si vybavím chuť jídla, které jsem jedla jako dítě nebo si ho dala jednou jedinkrát na jiném kontinentu nebo je to jakýsi pokrm, o něm píše v knize La Cucina od Lilly Prior, obracím se ke svému nejlepšímu příteli – internetu.

Technologie už dosáhla velké podobnosti lidskému uvažování a umí se dovtípit. Do vyhledávače lze zapsat otázku i tak neobratně jako „cosi z čokolády, skořice a pomeranče, uvnitř to teklo, povrch křupal“ a vyskočí několik použitelných receptů z celého světa včetně videí.

Stačí primitivní dovolenková kamera a něco málo střihu. Intimita kuchařských lekcí je fascinující, vidíte do kuchyní běžných lidí, mohou mít oprýskané linky, kýčovité kachličky, mixer vyspravený izolepou a na ledničce pod magnetky tváře milovaných blízkých.

minirecept

Banány s rozmarýnem z Ericovy pícky:
Nakrájejte tři menší banány na půlky a položte je na máslem potřený alobal.Banány posolte, opepřete, potřete máslem a javorovým sirupem. Posypte lístky rozmarýnu. Vložte na 4 minuty do trouby. Na závěr je potřete bourbonem nebo whisky. Ideální jako příloha k bílému
masu.



Internetové celebrity v kuchyni pocházejí z nejrůznějších sociálních vrstev. Od veselých dámiček přes podivné týpky po vyhlášené italské šéfkuchaře. Naučí vás cokoliv. Od základů, jako je uvařit těstoviny, přepustit máslo a vydlabat avokádo, až po složité kulinářské vychytávky. Pokud se chcete dozvědět, jak šetrně oloupat kiwi, obraťte se na dvojici Gretchen Siegchrist a Rachel Edelman.

Obě slečny na food.about.com s nepředstíranou vážností ukazují, jak ukrojit špičku kiwi nebo jakou ránou rozdrtit a ugrilovat česnek. Pokud vám došly peníze, pak se obraťte na webstránky the99centchef.blogspot.com.

Obtloustlý a rozšafný Billy Vasquez z Los Angeles nepatří k hollywoodské smetánce, nakupuje v supermarketech zvaných Vše za 99 centů a stejně skromně, avšak nadšeně vaří. Do svého videa o kreolském pokrmu jambalaya, zapojil vlastní maminku.

Chlapík jak ze Simpsonů v něm rozverně rozpráví s dobrotivou maminkou o dětství v kuchyni, která pamatuje Reaganovy herecké začátky. V hrnci zatím vzniká kreace na způsob českého závodkového „rizota“, přesto byste si s nimi za stůl okamžitě sedli.

Na rozdíl od vydesignovaných televizních pořadů se internetovou celebritou mohou stát i osmdesátileté stařenky. Nedávno jsem hledala oživení pro svůj recept na bazalkové pesto a od té doby má v mém životě své místo Joyce z imcooked.com.

Starší dáma s bílými vlásky do půli zad začíná tím, že nařeže bazalku na vlastní zahrádce. Její recept se od mého moc neliší, pouze navíc k bazalce, parmazánu, česneku, piniovým oříškům a olivovému oleji ještě přidává nastrouhaný sýr romano a rozpuštěné máslo a činí tak s dojemnou grácií.

To Eric Ripert je kuchařskou hvězdou i ve svém skutečném životě. Původem je Francouz, který přes Perpignan a Paříž dorazil až do New Yorku, sbírá michellinské hvězdy a o jeho talentu mluví kritici z New York Times. Ve Velkém jablku šéfuje vyhlášené restauraci Le Bernardin. Účinkuje v televizních debatách, publikuje kuchařky a na webu má svůj blog aveceric.com.

Tady však neběhá s pánvemi v rukou, na jeho lince stojí pouze malá toustovací trouba. Jeho videa mají dvě minuty a spočívají ve spojení delikátních surovin a několikaminutovém grilování v této troubě. Jasně, recepty jsou trochu newyorsky single a spíše k vínu, ale kdo je vidí, zatouží po svůdných lanýžích z kozího sýra nebo frittatě s cuketou, mátou a parmazánem.

Nevysvětlitelné záhady se na kuchařských webech smrskly do příjemně jasných odpovědí. Některé adresy jako například activecooks.ning.com nebo foodlovers.co.nz jsou zaměřené čistě na jídlo a lidé sem sami zavěšují své vizualizované recepty jako na Facebooku. Jiné jako about.com nebo videojug.com se netýkají jen jídla, ale ve dvou až sedmiminutových videích odpovědět zřejmě na jakoukoli otázku života. 
Nora Grundová
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!