14. dubna 2017 6:40 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Anglická obdoba mazance. Připravte si hot cross buns

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Hot cross buns | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hot cross buns | foto: Ivana Jindřichová
Hot cross buns jsou anglickou obdobou našeho mazance. Kříž na povrchu bochánků má symbolizovat buď ukřižování nebo Měsíc rozdělený na čtvrtky. Tyhle houstičky se tradičně podávají na Velký pátek a nejlepší jsou za tepla, proto název „hot“.

Hot cross buns

  • 550 g hladké mouky (ideálně 00)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • Kůra z 1⁄2 pomeranče
  • půl lžičky mixed spice (namíchané mleté koření – skořice – muškátový oříšek – nové koření + případně hřebíček, zázvor, koriandr a pepř)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 vejce z volného výběhu „L“
  • 90 g cukru (zlatý, třtinový, bílý...)
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 100 g nasekaných oříšků, rozinek, karamelek
  • olej

Na kříže

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2,5 lžíce studené vody
  • zdobící pytlík

Na glazuru

  • zlatý sirup nebo vejce

Mléko s jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče zahřejte na středním plameni pod bod varu. Sundejte z ohně, přidejte máslo a vanilkovou esenci. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a dejte stranou.

Mouku, cukr, droždí, vanilková semínka a koření smíchejte v míse kuchyňského robotu. Použijte nástavec „hnětací hák“ a promíchejte na střední rychlost. Postupně přilévejte zchladlé mléko, rozkvedlané vejce a nechte hnětat 10 minut. Hotové těsto by mělo být pěkně elastické a když do něj píchnete prstem, vrátí se zpět do původního tvaru. Velkou mísu (ideálně keramickou) vymažte olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochánku, do ní vložte.

Mezitím postupně přisypávejte v libovolné kombinaci rozinky, případně jiné sušené ovoce, nasekané oříšky a případně karamelky.
Postupně přilévejte zchladlé mléko, rozkvedlané vejce a nechte hnětat 10 minut. Hotové těsto by mělo být pěkně elastické a když do něj píchnete prstem, vrátí se zpět do původního tvaru. Velkou mísu (ideálně keramickou) vymažte olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochánku, do ní vložte.

Přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Těsto by mělo kynout 90 – 120 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po této době těsto vložte opět do mísy kuchyňského robotu (pokud jste na kynutí použili keramickou mísu k robotu, tento mezikrok si ušetříte) a pomocí háku zadělávejte dalších 5 minut. Mezitím postupně přisypávejte v libovolné kombinaci rozinky, případně jiné sušené ovoce, nasekané oříšky a případně karamelky.

Menší pečící plech s vysokým okrajem vymažte olejem. Z těsta vytvarujte 12 ks „buchtiček“ a naskládejte je do plechu. Přikryjte utěrkou a nechte opět kynout na teplém místě asi 45 minut. Těsně před pečením si z vody a mouky udělejte kašičku a pomocí zdobícího sáčku udělejte na houstičkách kříže. Nejlepší je jet vkuse a nedělat mezery. Troubu předehřejte na teplotu 220 stupňů a v takto vyhřáté troubě pečte 15 minut, dokud houstičky nebudou krásně zlaté.

Zatímco se pečou, v malém rendlíku rozehřejte 5 lžic zlatého sirupu (nebo medu). Jakmile hot cross buns po upečení vyjmete z trouby, potřete je pomocí mašlovačky sirupem. Pokud nemáte zlatý sirup, před pečením housky potřete rozkvedlaným vejcem. Úplně nejlepší jsou za tepla! Já je servíruji s máslem a domácí marmeládou nebo se slaným karamelem.

Hot cross buns

Recept pro KitchenAid.cz vytvořila Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz