15. října 2014 6:17 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Česká zelenina končí na smetišti,
válcuje ji hezčí a levné zboží z ciziny

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 7Diskuse
Češi si oblíbili českou zeleninu, ovoce a produkty.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Češi si oblíbili českou zeleninu, ovoce a produkty. | foto: Shutterstock
Plýtvání potravinami, zaorávání úrody či vysoké nároky supermarketů na estetickou hodnotu potravin. Na to všechno chce upozornit happening Tisíc kilo. „Zemědělci nabídnou potraviny, které by jinak museli vyhodit především kvůli nedostačující estetické kvalitě, jinak je ale v pořádku,“ říká Anna Strejcová, členka skupiny Zachraň jídlo, která akci pořádá.

Lidovky.cz: Skupina Zachraň jídlo plánuje akci proti plýtvání potravin v zemědělství. Jak bude akce probíhat? 
Během sobotního dopoledne vyroste u Nové scény Národního divadla improvizovaná tržnice, na které si lidé budou moci koupit neprodejnou zeleninu. Zemědělci by ji museli vyhodit především kvůli nedostačující estetické kvalitě, jinak je ale v pořádku. Prodávat ji budeme za symbolickou cenu. Kromě toho se lidé na místě dozví spoustu zajímavých informací a můžou si odnést i „záchranářské“ recepty.

Lidovky.cz: Na co chcete upozornit?
Zemědělci obvykle neví, že mohou své produkty darovat potřebným. Už se nám podařilo domluvit spolupráci s farmářem ze středních Čech, který začal pravidelně dovážet přebytky do Potravinové banky v Praze. Chtěli bychom, aby počet takových dárců byl vyšší, a doufáme, že se nám díky akci podaří navázat kontakty s mnoha zemědělci. Zároveň chceme informovat veřejnost o tom, že plýtvání na úrovni produkce je obrovské a chybějí nám o něm potřebná data.

PSALI JSME:

Lidovky.cz: Jaké jsou nejčastější důvody, proč se zelenina nedostane na pulty obchodů?
Častým důvodem je, že produkty nesplňují estetická kritéria odběratele. Mrkev nesmí být moc křivá, brambory a cibule moc malé, květák nesmí mít hnědé tečky a tak podobně. Dalším důvodem, proč zelenina končí na kompostu, je konkurence ze zahraničí prodávající výrobky za extrémně nízké ceny a nadměrná produkce. Vznikají tím obrovské ztráty. Na úrovni zemědělské produkce se u nás znehodnotí téměř čtvrtina všeho vyhozeného jídla, což se rovná asi 450 000 tunám ročně.

Lidovky.cz: Nekteří zemědělci svou úrodu zaorávají. Co si o tom myslíte? Nešlo by to dělat jinak?
Je to určitě škoda, když si uvědomíte, kolik zdrojů se při pěstování jídla vypotřebuje. A to nemluvíme jen o jídlu samotném, ale také o vodě, palivech, lidské práci... Problémem je, že za současných podmínek se zemědělcům často nevyplatí úrodu sklidit.

ČTĚTE TAKÉ:



Lidovky.cz: Co může člověk udělat pro to, aby se plýtvalo méně?
Ideální je si zeleninu a ovoce vypěstovat sám, případně nakupovat přímo od lokálních producentů. Pokud člověk nakoupí v supermarketu, je důležité je plodiny správně skladovat a pořídit si toho tak akorát, aby mu nic nehnilo ve spodních poličkách lednice.

Lidovky.cz: Jaký máte názor na sankce vůči Rusku?
Sankce proti Rusku rozhodně českému zemědělství nepomohou, na druhou stranu tenhle politický krok chápu a myslím si, že snaha bránit lidská práva stojí nad ekonomickými zájmy.

 

apeAlena Pecháčková
  • 7Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.